Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ris till ros

/
  • Våga ställa krav och fråga om vart det du köper kommer ifrån. Rosorna du köpte till alla hjärtans dag kan ha producerats under usla arbets- och miljöförhållanden i Ecuador.

Köpte du röda rosor på Alla hjärtans dag? De kan ha producerats under usla arbets- och miljöförhållanden i Ecuador, skriver Latinamerikagrupperna

Annons

Efterfrågan av rosor inför den 14 februari är mycket stor och det ökar pressen på snabb och effektiv produktion på blomplantagen i länder i syd där arbetsrätten och miljölagarna är knapphändiga.

Ökad produktion behöver inte vara ett problem i sig, men vi vill belysa den problembild som finns då den stora efterfrågan påverkar arbetarnas jobbförhållanden och belastar miljön.

I Ecuador, en av världens största rosexportörer, jobbar plantagearbetarna cirka 15 timmar om dagen inför alla hjärtans dag, utan betald övertid. Möjligheterna att organisera sig fackligt är väldigt små, endast två av runt 500 blomplantager i Ecuador har regelrätta fackföreningar. De som ställer krav riskerar att förlora jobbet.

Rosproduktionen kräver mycket vatten, närmare 240 000 liter dagligen vilket leder till vattenbrist för de småjordbrukare som odlar i området.

Plantagen besprutas hårt och kemikalier försvinner ut i vattendrag och närmiljön. Det finns fall där unga kvinnor blivit sterila och andra har fått besvär med andningen till följd av gifterna som ska få rosorna att uppnå den perfektion marknaden idag ställer på den röda rosen.

Vi vill inte ta rosproducenternas arbete ifrån dem. Poängen är istället att skapa bättre arbetsförhållanden för våra medmänniskor, och då bör vi hjälpas åt att öka medvetenheten kring produktionsförhållandena. Det gäller inte bara rosproduktionen men just nu inför alla hjärtans dag är pressen på plantagen extra stor.

Istället kan du fråga efter fairtrademärkta eller ekologiska rosor hos din lokala blomsterbutik – våga ställa krav och fråga om vart det du köper kommer ifrån. Eller varför inte göra något för den du tycker om som att laga en god middag eller skriva lappar med fina budskap.

Lyft fram det alla hjärtans dag egentligen handlar om, att visa uppskattning för personer i din omgivning du älskar.

Kajsa Uvenberg

Stina Bosk

Lise Mortensen

Latinamerikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons