Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockmusik hjälper Norrsundet

Vi behöver stöd från Kultur- och fritidsförvaltningen, skriver Oskar Hallbert, verksamhetsledare vid Rockskolan i Norrsundet

Annons

Rockskolan i Norrsundet är ett aktivitetshus där vi har musikundervisning, replokaler, musikstudio och en musikverkstad med datorer. Varje vecka har vi drygt 50 elever som kommer till oss. Dessutom har vi flera band som har replokaler här i huset.

Men Rockskolan är mycket mer än så. Det är en social knutpunkt där ungdomar och vuxna träffas och umgås. Vi har biljardbord, tv-spel och ett litet kafé. Rockskolan bidrar alltså aktivt till att främja generationsöverskridande möten, och är en trygg plats där alla är välkomna.

På en normal vecka har vi cirka 70 besökare, och många av dem är här fler än en kväll i veckan.

Det finns snart ingenting kvar här, så låter det på byn när man hör folk prata om de stundande besparingarna. Efter fabrikens och nu även sågverkets nedläggning så är det inte utan att det finns fog för den känslan.

Musik är ett mäktigt verktyg, och studier visar att aktivt musicerande främjar både studieresultat och social förmåga. När man spelar i grupp lär man sig samarbeta och att arbeta mot ett gemensamt mål. Därför är musikundervisning en viktig komponent för att bevara ett demokratiskt, fritt och öppet samhälle.

Migrationsverket har börjat placera ut familjer i Norrsundet (främst från Afghanistan och Somalia). Vi ser som vår uppgift att försöka hjälpa till med integreringsprocessen och planerar till exempel att anordna ett Folk- och världsmusikläger där ungdomar och vuxna från Sverige och andra länder träffas och spelar musik tillsammans.

Eftersom det inte finns någon kommunal musik- eller kulturskola i Hamrångebygden är behovet av Rockskolan stort, och dess positiva effekt på Norrsundet och kringliggande byar får inte underskattas.

Utan stöd från Kultur- och fritidsförvaltningen blir det svårt för oss att driva och utveckla vår verksamhet.

Oskar Hallbert

Verksamhetsledare

Rockskolan i Norrsundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons