Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökstopp sparar 641 miljoner i länet

Annons

Ta bort alla askkoppar utanför arbetsplatsen, skriver Harald Abelin och Urban Svensson.

Antalet rökare i Gävleborg har minskat med 1 300 personer de senaste fem åren. Trots det röker fortfarande mer än 14 000 anställda i länet.

Gävleborgs arbetsgivare kan anta den utmaningen och aktivt arbeta för rökfria arbetsplatser. Undersökningar visar att tre av fyra rökare inte vill något hellre än att sluta. Men för många är det svårt att sluta på egen hand. Mer än 95 procent av de som försöker sluta själva återfaller inom ett år.

Rökning är ett problem ur många aspekter. Sedan snart sex år tillbaka behöver ingen stå ut med tobakslukt på restauranger och krogar, men fortfarande möts medarbetare i hela Sverige av kollegor som luktar tobak.

Att rökningen innebär att utsätta sig själv för ohälsa är ingen nyhet, men även arbetsgivare blir lidande av rökande anställda. Varje år kostar en rökare cirka 45 000 kronor mer än en icke-rökare på grund av rökpauser och extra sjukfrånvaro.

Enligt beräkningar från Folkhälsoinstitutet är en rökare sjukskriven i genomsnitt åtta dagar mer än en icke-rökare varje år. Baserat på denna beräkning kostade rökarna Gävleborgs arbetsgivare 641 miljoner kronor förra året.

En arbetsgivare kan göra mycket för att hjälpa rökarna på arbetsplatsen att bli kvitt sitt beroende. Och svenska folket stödjer aktiva insatser från arbetsgivare. Enligt en ny Sifoundersökning tycker mer än nio av tio svenskar, 93 procent, att det är bra att arbetsgivare erbjuder rökande medarbetare professionellt rökavvänjningsstöd. Nästan lika många dagligrökare, 89 procent, är positiva till att få hjälp från sin arbetsgivare.

Några metoder för en arbetsgivare att komma närmare målet om en rökfri arbetsplats är att ta bort alla askkoppar utanför arbetsplatsen, införa rökförbud under arbetstid och erbjuda professionell hjälp till medarbetare som fortfarande röker.

Att hjälpa sina anställda att sluta röka är en klok investering både för företaget och för rökaren.

Harald Abelin, VD

Urban Svensson

Previa företagshälsovård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons