Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romers mänskliga rättigheter kränks

Är det möjligt för oss att leva oss in i vad det innebär att gång på gång vräkas från de hem man lyckas upprätta? frågar Anita Grunbaum, Amnesty i Sandviken

Annons

Det finns knappast någon som vill bli behandlad som en sopa men det är vad som drabbar Europas mest diskriminerade och trakasserade minoritet.

Klockan 7.30 den 26 mars i år blev italienska Amnesty-medlemmar vittne till hur ett 50-tal romer i alla åldrar fördrevs från sina enkla bostäder vid Via Severini i Rom. Familjerna fick ett par timmar på sig att samla ihop sina ägodelar. Därefter jämnades deras bostäder med marken av schaktmaskiner.

Tvångsvräkningen hade inte föregåtts av information och endast en av mammorna med barn fick erbjudande om tillfällig bostad men hon vägrade skilja sig från övriga familjemedlemmar. Att hålla ihop familjen är en nödvändig överlevnadsstrategi. Den 11 juni vräktes samma grupp av romer återigen från ett närbeläget område.  Italienska regeringen införde 2008 ett undantagspåbud, som inskränkte romers rättigheter och ledde till att diskriminering och våld mot romer eskalerade över hela landet. 2011 förklarade Högsta domstolen påbudet för olagligt men tvångsvräkningar och förföljelser fortsätter.

Är det möjligt för oss att leva oss in i vad det innebär att gång på gång vräkas från de hem man lyckas upprätta? Kan vi förstå vad det innebär för barn att växa upp med ständigt hotad existens och vilka trauman som förorsakas av fördomar, förföljelse och utanförskap?

Det är inte bara i Italien som romers mänskliga rättigheter blir kränkta. I Rumänien lever 90 procent av romerna i extrem fattigdom, saknar rätt till hälso- och sjukvård på samma villkor som övriga befolkningen, barnen sänds till undermåliga specialskolor och polisen står för våld och dödsskjutningar mot romer.

Tvångsvräkningar och förföljelser av romer sker också i Albanien, Bulgarien, Kosovo, Frankrike, Grekland, Serbien, Slovakien, Storbritannien och Ungern.
Att alla människor behandlas lika med samma rättigheter till grundläggande ekonomiska, sociala och kulturella villkor är en grundbult i Europa. Men behandlingen av romer är en skamfläck.

Vräkningar och tvångsförflyttningar måste upphöra och ersättas av överenskommelser byggda på samråd, skriver Thomas Hammarberg, Europarådets förre kommissionär för mänskliga rättigheter. Amnesty arbetar för att bidra till lika rättigheter för romer och genomför just nu en kampanj mot tvångsvräkningar i Italien och Rumänien.

Anita Grunbaum
Amnesty, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons