Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rör inte vinsten i vården

Anders Jansson, Moderaterna, skriver att de som är motståndare till vinster i offentlig finansierad tjänsteproduktion måste förklara hur effektiviteten och mångfalden ska upprätthållas.

Annons

Fel frågor ställs i debatten om vård och omsorg. Är det vinstintresset som är pudelns kärna? Borde det inte snarare handla om kvaliteten på, och tillsynen av, det som levereras? Frågor som i lika hög grad berör offentlig som privat verksamhet.

På senare tid har debatten om vinster i vård och omsorg blivit mer intensiv inte minst inom Socialdemokratin. Många tycks mena att denna typ av tjänsteproduktion måste bedrivas utan privat vinstintresse. Är just vinstaspekten verkligen den viktigaste frågan när det gäller framtidens produktion av offentligt finansierade vårdtjänster?

Den viktigaste frågan att ställa borde vara hur vi ska ha råd att upprätthålla en acceptabel nivå – eller rent av en förbättrad nivå – på offentligt finansierade tjänster inom vård och omsorg, så att vi kan vidhålla ett bra välfärdssystem. Den viktigaste frågan att ställa borde vara hur vi ska ha råd att upprätthålla en acceptabel nivå – eller rent av en förbättrad nivå – på offentligt finansierade tjänster.

Det som, kanske oreflekterat, upprör många är att det går att tjäna pengar på skattefinansierad verksamhet. Men detta pågår hela tiden i vårt samhälle sedan många år tillbaka. Vilka bygger våra vägar, våra sjukhus, våra skolor, våra dagis? Vilka producerar assistenttjänster, handikapp utrustning?

Det finns mängder av skattefinansierad verksamhet som sedan lång tid tillbaka drivs med vinstintressen. Men tydligen är det så att vård och omsorg väcker särskilda känslor.

Industrin har lyckats att kontinuerligt ställa om, rationalisera, utveckla nya produkter och tjänster för att upprätthålla sin konkurrenskraft. För att klara detta måste företagen göra vad som krävs. Ibland fordras stora och besvärliga omställningar, ibland krävs hårda rationaliseringar, nästan alltid krävs välutbildad personal som får möjlighet att ytterligare utveckla sin kompetens.

Detta hade inte kunnat ske utan ett marknadsekonomiskt system, där det finns möjligheter för företagen att göra goda vinster, för ägarna att bli rika om man lyckas väl – men också för företag att gå under och ägare att förlora pengar om de inte klarar av konkurrensen.

Det måste ligga i allas intresse att se till att den offentligfinansierade tjänsteproduktionen blir så effektiv som möjligt. Hur ska detta åstadkommas om vi inte släpper in entreprenörer och vinstintressen i produktionen av dessa tjänster? De som motsätter sig vinster i produktionen av offentlig finansierade tjänster måste förklara hur vi i framtiden ska kunna upprätthålla en bra välfärd i ett system utan vinstintressen.

Det offentligas viktigaste uppgift borde vara att handla upp på bästa sätt, att kvalitetssäkra och följa upp den vård, skola ‧eller omsorg som levereras av olika leverantörer – och vidta åtgärder mot de leverantörer som inte uppfyller de krav som samhället bör ställa. De som är motståndare till vinster i offentlig finansierad tjänsteproduktion måste förklara hur vi ska upprätthålla effektiviteten och mångfalden.

Om nu privata leverantörer av dessa tjänster kan tjäna 5–10 procent på omsättningen i vinst, utan att ge en sämre service och kvalitet, innebär det att det som produceras av det offentliga är 5–10 procent för dyrt.

Anders Jansson, M

Omvårdnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons