Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland förstår inte regnandet

Annons

Samtidigt som det är för torrt och vattenbrist i Sahel så är det för vått och vattenöverskott i Ryssland och Småland, skriver Bodil Ceballos, Miljöpartiet

Över 18 miljoner människor i Västafrika lider av allvarlig undernäring. Niger och Gambia har utlyst katastroftillstånd och ber om internationell hjälp.

I Ryssland har landssorg proklamerats för offren i det översvämmade Krasnodarområdet. Över 170 personer har hittills konstaterats döda och omkring 3000 personer har evakuerats.

I Småland kämpar invånarna i Mariannelund med vattenmassorna som inte tagit några liv men förstört egendomar.

Enligt FN:s klimatpanels rapport 2007 och annan senare forskning vet vi att vädret kommer att förändras och att extrema stormar, torka, nederbörd kommer att vara vanligare i framtiden.

Det leder till att varje land med en gnutta självbevarelsedrift borde förbereda sig för att skydda sina medborgare mot de förändringar som kommer. Och de länder som bidrar till utsläppen har också ett ansvar att hjälpa de länder som drabbas mest och som kanske inte har råd med anpassningsåtgärder, som till exempel Mauretanien där torkan nu är som värst.

Problemet är dock att inte alla världens ledare tar till sig forskarnas resultat utan fortsätter att skylla på annat. Till exempel är den ryska inställningen till klimatpåverkan i att Ryssland har andra problem att ägna sig åt först.

När president Putin nu vill se en brottsutredning om vållande till annans död med anledning av de många döda i översvämningarna i Krasnodar är det inte utan att man undrar om den inte i slutänden borde slå tillbaka på den ryska statsledningens bristande intresse för katastrofberedskap och klimatanpassningsåtgärder.

I synnerhet med tanke på att Ryssland inte drar många strån till stacken för att förhindra utvecklingen mot mer fossila bränslen och därmed ökad klimatpåverkan, fler stormar, översvämningar, torka, etcetera.

Inte minst kan Ryssland och resten av världen få stora problem när den ryska tundran tinar och släpper ut den metangas som ligger lagrad där.

Arktis är ett annat exempel där Ryssland inte spelar en positiv roll.

Ju mer isarna smälter, desto större möjligheter för bland annat Ryssland att utvinna mer fossila bränslen som kommer att få isarna att smälta ännu mer och tundran att tina än mer och stormarna och översvämningarna att bli värre och torkan och ökenutbredningen att bli värre, vilket i sin tur leder till att konflikterna och krigen blir fler, de ofrivilliga migrationsströmmarna ökar, och så vidare, och så vidare.

Det är ett oerhört kortsiktigt tänkande vi ser från Rysslands sida när det gäller klimatpåverkan och dess effekter för människor och världen som helhet.

Ryssland har ambitionen att vara en stormakt. Men vad ligger det för stort i att bruka sin makt till att skynda på både de egna medborgarnas och resten av världens befolknings allt snabbare färd mot en värld det inte går att leva i.

Ryssland visar snarare prov på ynkedom än visdom i dagsläget och jag hoppas att händelserna i Krasnodar bidrar till att öppna ögonen på den ryska presidenten. Än är det inte för sent – men det är bråttom.

Bodil Ceballos

Utrikespolitisk talesperson, MP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons