Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill inte lägga ner friskolor

Den som vill driva skola är välkommen att göra det men vinsterna ska återinvesteras i skolorna, skriver Elin Lundgren

Annons

Bengt Ericsson lyfter i GD i tisdags 30/10 diskussionen om skolan, nu med fokus på Gävle. De specifika frågeställningarna kring Gävle kommuns skolor och ekonomi svarar barn- och ungdomsnämndens ordförande bättre på än vad jag gör.

Bengt Ericsson undrar: Vad menar Elin Lundgren med är det okej att ditt barn skall betala priset? apropå att somliga friskolor gör pengar som är menade för barns undervisning till privata vinster.

Ericsson tar för givet att den frågan är riktad till föräldrar med barn i friskolor. Det är den inte. Den är riktad till de föräldrar som i dag upplever att deras barn skulle behöva mer stöd i sin skola, oavsett vilken. Eftersom alla elever inte går ut skolan med högsta betyg är det förmodligen ganska många som skulle vilja se mer stöd och inte mer vinster i privata fickor.

När Bengt Ericsson väljer att räkna upp påpekanden som kommunala skolor har fått stärker det argumentationen om att pengarna har viktigare roll att fylla hos våra barn än där de hamnar i dag.

Ursprunget till att vi nu bollar argument om vinster och friskolor var en motion som antogs av Socialdemokraterna i Gävle, där intentionen är att eventuella vinster inom bland annat skola ska återinvesteras i välfärden. Ingenting om att välfungerande friskolor ska läggas ner. Den som vill driva skola utifrån en pedagogisk idé är så välkommen att göra det. Därför finns en hel del i Ericssons skrivningar som är irrelevant i sammanhanget.

Så här skriver de av Skolverket tillsatta att granska skolornas bedömningar av nationella provens resultat kontra provbetyg om friskolor tidigare i år:

”För högstadiet är avvikelsen i bedömning så stor att den kan förklara en betydande del av det resultatförsprång som fristående skolor i andra undersökningar uppvisat gentemot kommunala skolor. Då avvikelserna mellan interna och externa bedömningar inte tidigare länkats till skolornas huvudmannaskap har dessa skillnader hittills inte uppmärksammats.”

Naturligtvis måste skolornas verksamhet utvärderas och i det arbetet är det tydligt att förändringar av strukturer behöver göras. På så sätt kan det viktigaste i skolan prioriteras, det vill säga att alla elever ska kunna nå målen. Något som jag och Bengt Ericsson högst troligt är väldigt överens om.

Elin Lundgren

Ordförande

Socialdemokraterna i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons