Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vi säkra tandläkarförsörjningen i Gävleborgs län

Tandläkarbristen runt om i Sverige är omfattande och det är oftast de mindre orterna som drabbas hårdast. Ett färskt exempel är Folktandvården i Iggesund som lämnar sina lokaler och stänger sommaren 2019. Bakgrunden är bland annat svårigheter med att bemanna mottagningen, skriver representanter för Praktikertjänst.

Annons
Bastjänstgöring för nyutbildade tandläkare är en lösning på tandläkarbristen, menar debattörerna.

Bemanningsproblemen är välkända. Socialstyrelsens nationella planeringsstöd för 2018 visar exempelvis att antalet tandläkare sannolikt kommer att minska de kommande tio åren på grund av stora pensionsavgångar.

De tusentals erfarna tandläkare som väntas gå i pension ska ersättas av en skara nyutbildade tandläkare med liten praktisk erfarenhet av det hantverk som tandvård är. Det kan komma att leda till att tandvårdens höga kvalitet urholkas. Men också att det skapas en mer ojämlik tandhälsa.

I rapporten Tandhälsa 2017 slår Socialstyrelsen fast att det finns stora regionala skillnader, och för att behålla kvaliteten, skapa en jämlik tandhälsa och värna patientsäkerheten krävs därför att tandläkarutbildningen både kvalitetssäkras och utvecklas.

Den ”nya” lösning som krävs för att säkerställa de nyexaminerades kliniska färdigheter samt öka tillgängligheten i glesbygd finns om vi blickar bakåt i tiden. Mellan 1984 och 1996 fanns det inom tandläkarutbildningen en ettårig AT-utbildning som avslutades med ett prov. Den togs bort eftersom det rådde arbetslöshet bland tandläkare.

I dag finns AT-liknande system vid vissa tandläkarutbildningar, men de behöver formaliseras och utvecklas för att nyutbildade tandläkare ska få bättre förståelse för tandvården och den verklighet som råder ute på mottagningarna.

Därför föreslår vi att det inom tandläkarutbildningen införs en ettårig obligatorisk bastjänstgöring med klinisk färdighetsträning. Vidare bör landstingen och regionerna inför ett system med certifierade vårdutövare – både privata och offentliga – som ska stötta och handleda nyutbildade tandläkare eller tandläkare med examen utanför Sverige.

Bastjänstgöringen bör kompletteras med en statlig stimulanspeng, ett bidrag som är högre i glesbygd och i de delar av storstäderna som det är svårt att rekrytera medarbetare till.

Genom ett system med bastjänstgöring kan tandvårdens olika aktörer ta gemensamt ansvar för tandvården och munhälsan i hela Sverige och inte bara i de mest attraktiva orterna.

Praktikertjänst

Urban Englund

tandläkare och styrelseordförande

Erik Strand

vd och koncernchef

Malin Dahlberg

tandläkare, Gävle Implantatklinik

Sofia Wallinder

tandläkare, Gävle Implantatklinik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons