Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken erbjuder de äldrebara kommunala monopol

Den som tror att man kan bolla med framtidens pensionärer kommer att få en hel del överraskningar, skriver Andrew Magnusson, Sandviken

Annons

GD rapporterade om en man med begränsad rörlighet som irrade omkring ett äldreboende i Gävle och letade efter en 92-årig anhörig som var totalt försvunnen.

Till slut fick han reda på att hon var förflyttad till en helt annan adress. Cheferna hade glömt att informera de anhöriga.

Från Gävle rapporteras att ett 40-tal äldreboende skall omflyttas hit eller dit, ett annat 50-tal skall flyttas till en ny adress flera kilometer därifrån. Allt enligt paket-systemet

Är alla i så dålig författning att de inte helt förstår vad som pågår, eller är cheferna likgiltiga om de äldres och anhörigas åsikter?

I Sandviken deklarerar socialdemokraterna och kommunisterna att privat äldrevård aldrig kommer att tillåtas (GD 1/11).

Man orerar skamlöst att alla ekonomiska medel som ställs till förfogande inom äldresektorn enbart skall gå till kommunala monopolföretag. Man tycks helt ha glömt vem som har skaffat fram de tillgångar som man lägger sina klibbiga vantar på.

Jag uppfattar det okunniga struntpratet som en skymf av alla de arbetsamma människor jag känner. Det hjälper lite att bädda in detta dravel i en massa snömos.

Viktiga fakta tycks helt ha gått förbi en del beslutsfattare: Dagens pensionärer är inte som gårdagens!

I ett flertal färska utredningar konstateras att de äldre lever längre, är friskare såväl mentalt som fysiskt, är gladare och deltar i samhällslivet mera aktivt än någonsin tidigare.

Den som tror att man kan bolla med framtidens pensionärer kommer att få en hel del överraskningar.

Det ligger i sakens natur att äldre kommer till en punkt när de önskar ändra sitt boende. Gemensamt för alla jag känner är att de önskar att sköta så mycket, och så länge som möjligt, på egen hand.

Varför inte ta tillvara denna latenta resurs till självvård på ett optimalt sätt?

Här har den nuvarande äldreorganisationen med sin misstro mot allt privat inget att bidra med. Det är knappast heller en bra lösning att varje pensionär skall kämpa på bostadsmarknaden för att få tillgång till i en nersliten lägenhet på tredje våningen utan hiss.

Kanske måste de äldre som skall flytta i framtiden ta tag i problemen själva. De flesta är inte helt barskrapade och har inga förutfattade negativa åsikter om privat verksamhet.

Andrew Magnusson

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons