Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken får lärarbrist

Skolan står inför stora pensionsavgångar. I Sandviken går nästan var tredje lärare i pension inom tio år.

Annons

Sveriges Kommuner och Landsting har i en prognos beräknat att 80 000 lärare i landet kommer att behöva rekryteras fram till 2020 med anledning av de stora pensionsavgångarna. I vår kommun lämnar 30 procent eller cirka 225 lärare yrket inom tio år.

Samtidigt finns det inte nog med nyutexaminerade lärare som kan ersätta de lärare som går i pension. Studenter väljer bort lärarutbildningen. I dag är det endast 1,2 sökande till lärarutbildningen. På många lärarutbildningar gapar stolarna tomma särskilt på ämnesinriktningar såsom matte och de naturorienterande ämnena.

Huvudorsaken är de låga lönerna. Få väljer att bli en dåligt betald mattelärare när de i stället kan bli en bättre betald ingenjör. Detta är ett allvarligt samhällsproblem. Det riskerar att i framtiden försvaga Sveriges konkurrenskraft. För ska vi vara en kunskapsnation kan vi inte fuska med grunden – barn och ungas utbildning.

Om Sandvikens elever ska få den bästa utbildningen behövs de bästa lärarna. För att fler duktiga studenter ska vilja bli lärare måste lönerna öka med i medeltal 10 000 kronor inom en snar framtid. Om inte arbetsgivaren tar sitt ansvar och tar ett tydligt första steg mot höjda lärarlöner riskerar vi att på sikt inte ha tillräckligt med utbildade lärare i skolan.

Vem ska då stå i klassrummet och ge Sandvikens barn och ungdomar kunskaper som rustar dem för livet?

Margith Lind

Ordförande

Lärarförbundet i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons