Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skatt ger frihet

Annons

Under sommaren har vi på dessa sidor kunnat bevittna en debatt mellan två av mina partikamrater om nyttan av ytterligare jobbskatteavdrag kontra andra insatser. Det är glädjande att det inom partiet finns en levande debatt.

När regeringen nu har meddelat att det femte jobbskatteavdraget och den höjda gränsen för statlig inkomstskatt skjuts på framtiden så innebär inte det att diskussionen blir mindre relevant. Beslutet är i mitt tycke både samhällsekonomiskt och ideologiskt.

Vilken samhällsekonomisk nytta skulle dessa åtgärder ge?

Enligt finansdepartementet beräknas antalet förlorade arbetstillfällen på sikt uppgå till 24 000. Konjunkturinstitutet beräknar antalet förlorade jobb redan nästa år till 5 000.

Men det finns andra klara fördelar med sänkt skatt på arbete. För mig som liberal är det en ovärderlig samhällsnytta, oavsett den samhällsekonomiska, när människor får mer frihet i sin vardag.

Under sommaren har vi kunnat läsa om människor som heltidsarbetar och som trots det har små marginaler och till exempel inte har möjlighet att åka på semester. Att ge dessa människor de möjligheterna genom exempelvis jobbskatteavdrag är en nytta som vida överstiger den samhällsekonomiska.

Det är beklagansvärt att en regering som sänker skatt på arbete, riktat mot låg- och medelinkomsttagare, anklagas för att vara visionslös. Att sänka skatt på arbete, ge människor frihet över sin vardag och samtidigt uppnå positiva samhällsekonomiska effekter är det mest visionära 2000-talets inrikespolitik har haft att erbjuda.

Hampus Furubacke

Moderaterna, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons