Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på bredden

Annons

När vi ser hur klyftorna ökar och därmed motsättningarna så blir det ännu mer viktigt att samhället lägger energi och resurser till föreningslivet eller som alliansen väljer att säga – det civila samhället.

Det kanske kan verka som en detalj i sammanhanget men jag har länge funderat på om begreppsbytet från föreningslivet till det civila samhället har ett mer ekonomiskt anslag än någon kunnat tänka sig.

Att ord och benämningar har betydelse för hur vi reagerar och tänker om företeelser det vet vi alla. Jag tror man därför aktivt valt att byta begrepp.

När vi pratar om föreningslivet så tänker vi alla att det är verksamhet som vi finansierar gemensamt och som samhället stöttar för att utveckla och driva verksamheter och att det bygger på ideellt arbete. När vi säger det civila samhället istället öppnar sig en begreppsvärld som handlar om att det civila samhället själv ska finansiera det civila samhället!

Jag anser att detta hänger ihop med att det under lång tid har diskuterats om samhället ska satsa på elit eller bredd. Vi har gått mer och mer mot elittänket viket är en farlig väg.

I själva verket hänger ju elit och bredd ihop. Att vara en hängiven amatörskådespelare eller fotbollsspelare i flick/pojklaget bygger på att det finns förebilder på professionell nivå. Alltså behövs bredden för att skapa toppen. Precis som toppen behövs för att inspirera bredden. Därför får inte samhället vända de små föreningarna ryggen.

Den demokratiska fostran som föreningslivet bidrar med kan vi inte heller ignorera utan ska vi snarare stimulera. Den lilla teaterföreningen, musikföreningen, fotoföreningen, idrottsföreningen gör en enorm insats för det demokratiska samhället och behöver uppmuntras och stöttas.

Det är smart med gemensamt ansvar och finansiering av föreningslivet.

Per Svedberg, S

Riksdagsledarmot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons