Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på yrkesvux i Sandviken

Annons

Nils-Gunnar Kempe, FP, och Carl-Ewert Ohlsson,C, skriver att varje individ ska ha möjlighet att byta yrkesbana för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden

Ett samhälles uppgift är att skapa förutsättningar. Utbildning ska erbjudas som ger individen de bästa möjligheterna. Pedagogiskt, engagerande, professionellt.

Det fordras i Sandviken en betydligt större satsning på yrkesutbildningar inom Centrum för Vuxnas Lärande (CVL). Dels för att den enskilde ska kunna byta yrkesbana och dels för att behovet av yrkesutbildade ökar, industrin behöver ersätta personal som går i pension.

Målet måste vara att Sandviken ska vara i framkant när det gäller grön teknologi, vindkraft och solenergi. För att uppnå det kommer det att behövas yrkeskunnig personal.

Att Sandviken satsar på en yrkeshögskola för goda utvecklingsmöjligheter, liksom att utvecklingen av Teknik College är en viktig del i att stärka yrkesutbildningar och tekniska utbildningar. Sandviken har en stor fördel i att ha ett starkt stöd från företagen med hjälp till praktikplatser.

Yrkesvux är en satsning på yrkesinriktade kurser inom den kommunala vuxenutbildningen. Syftet med satsningen är att motverka brist på personer med en yrkesutbildning. Vidare att nå de grupper som saknar gymnasieutbildning med yrkesinriktning, eller har en yrkesutbildning som behöver kompletteras.

Yrkesvux riktar sig främst till de grupper som saknar gymnasieutbildning - eller har behov av att ändra yrkesbana. Företräde ska ges till den som, oavsett tidigare utbildning, har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det är upp till kommunen att besluta hur utformningen av utbildningen och hur mycket tid som ska förläggas på arbetsplats.

CVL i Sandviken har inte möjlighet att ge kurser i yrkesämnen till alla som söker till yrkesvux inom CVL. Varje individ ska ha möjlighet att byta yrkesbana för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Den ökade kostnaden är cirka tre miljoner för att alla som önskar ska kunna få denna möjlighet. Det behövs ytterligare resurser till yrkesvux för att kunna uppnå denna framåtsyftande och rimliga målsättningen.

Nils-Gunnar Kempe, FP

Carl-Ewert Ohlsson, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons