Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schyssta jobb åt unga

Harry Svanberg Mellberg, SSU, och Viktor Rasjö, LO, om de oacceptabelt höga ungdomsarbetslösheten.

Annons

Det är oacceptabelt att nära en femtedel av alla under 24 i Gävle går arbetslösa. Samtidigt har de med jobb ofta otrygga anställningar och inte sällan deltid. Det är helt enkelt alldeles för dåligt bemötande av unga från dagens arbetsmarknad.

Bland ungdomarna i åldern 15-24 år var 139 000 (SCB) arbetslösa i augusti. Det motsvarar en arbetslöshet för denna grupp på 21,0 procent. Arbetslösheten är för hög. Gävle utmärker sig negativt och har högst ungdomsarbetslöshet i länet. Dåligt! Här måste företag, och offentlig sektor, anställa fler.

Samtidigt är det många som har jobb. De jobben är ofta otrygga anställningar. I dag heter det timanställd, deltid, visstid, vikariat, säsongsarbete, sms-anställning och säljare utan garantilön. Alla dessa anställningar är osäkra och inget du kan flytta hemifrån med – utan att ta stora ekonomiska risker. Vad hände med fast jobb och tillsvidareanställning?

Nej, i stället ska många unga tvingas arbeta i butik på förmiddagen – och städa kvällar och helger. En del tvingas ta ett tredje jobb – och dela ut tidningen på morgonen. Allt för att kunna försörja sig. Dagens lönebild ger knappast livsutrymme – för den som inte får arbeta heltid.

Regeringens försök att minska arbetslösheten har varit verkningslösa. Hade de struntat i sänkt restaurangmoms (5,4 miljarder) och inte sänkt arbetsgivaravgifterna (16 miljarder) så hade de för de pengarna kunna anställa 70 000 unga runt om i landet. I Gävle hade det motsvarat 700 personer – vilket är lika många som de under 24 som har varit arbetslösa i mer än sex månader. Socialdemokraterna har också precis gått ut med förslaget att alla under 25 ska erbjudas jobb efter sex månaders arbetslöshet. Vad skulle inte de 700 arbetslösa göra för skillnad inom vård, skola och omsorg? Det hade varit en reform!

Nej, nu måste arbetsgivare och stat välkomna unga på arbetsmarknaden – inte frysa ut dem.

Harry Svanberg Mellberg

SSU Gävle

Viktor Rasjö

LO Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons