Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för sommarskojarna!

Annons

Det svenska systemet för betalningsanmärkningar gynnar fakturaskojarna, skriver Thomas Wanke och Bengt-Göran Wikström.

Sommaren är här. I semestertider är företagen ofta mer sårbara eftersom vikarier och extrapersonal kommer in och arbetar några veckor. Risken är då större att falska fakturor av misstag slinker igenom.

Företagarna och våra medlemmar har länge varnat för fakturaskojare. Dessa tillåts tyvärr att fortsätta lura företagen och samhället på stora summor.

Företagarnas rapport Fyra av tio företagare utsatta för brott visar att bluffakturor är den vanligaste typen av brott mot småföretagare.

Hittills verkar dessutom inget kunnat stoppa skojarna utan problemen växer år från år. Det är dags att på allvar ta tag i detta växande problem.

Ett område som vi vill att regeringen tittar närmare på är Kreditupplysningslagen. Det svenska systemet för betalningsanmärkningar gynnar blufföretagen. Redan när ett betalningsföreläggande registreras hos Kronofogdemyndigheten går den informationen vidare till kreditupplysningsföretagen. De kan då notera en betalningsanmärkning på ett företag i sina register, vilket är negativt för företaget exempelvis vid bankkontakter.

Ett annat problem är att många företagare betalar bluffakturorna även om de vet att fakturan är felaktig. Det är nästintill omöjligt att få tag på fakturaskojarna. Dels tar det dyrbar tid att kontrollera, tillbakavisa och anmäla fakturorna till polisen.

Därför betalar många företagare hellre blufffakturan än riskerar att få en betalningsanmärkning. Detta gör att det finns ett stort mörkertal, även om de polisanmälda fallen ökat på senare år. Att dessutom driva en process mot blufföretaget kan tyvärr kännas övermäktig för ett litet företag då fakturabeloppen ofta är mindre.

Småföretagare ska lägga ner tid och energi på att driva och utveckla sina företag, inte på några fakturaskojare.

Thomas Wanke
Företagarna, Gävleborg

Bengt-Göran Wikström
Företagare, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons