Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger för knarklobbyn

Annons

Den stora faran med sprutbytesprogram för narkomaner är de dubbla signaler det sänder, skriver Lasse Reuterberg

Vi som arbetar förebyggande mot knark och andra droger har svårt att inte känna uppgivenhet när vi hör debatten om att ge ut fria sprutor för att bromsa spridning av hiv bland sprutnarkomaner.

Visst är det synd om de som valt att bli missbrukare men med dubbla budskap minskar möjligheten för ett framgångsrikt förebyggande arbete bland barn och ungdomar. Att dela ut fria sprutor till narkomaner är nästan lika dumt som att ge racingdäck för notoriska fortkörare för att man säkrare ska kunna köra för fort.

Missbruk är inte en sjukdom som man drabbas av utan missbruk är något man själv väljer att få. Jag menar inte att vi inte ska ge missbrukare hjälp och stöd men sprutbytesprogrammet leder inte till att fler kommer slipper smittas av hiv genom orena sprutor.

Den forskning som finns att tillgå är i högsta grad motsägelsefull. Ser vi till exempel på Malmö/Lund, som haft sprutbytesprogram i många år, har de inte lyckats bättre med att motverka hiv-smittan bland sprutnarkomaner än vad man gör i till exempel Göteborg, där man inte delar ut fria (skattefinansierade) sprutor.

Men den stora faran med sprutbytesprogrammet är de dubbla signaler det sänder.

Det är förbjudet att knarka men om du ändå väljer att knarka så kom till oss så bjuder Landstinget på sprutor. Detta dubbla budskap försvårar det drogförebyggande arbete som pågår.

Detta är på väg att bli knarklobbyns största seger och vi får se ett samhälle som blir allt med tillåtande i sina attityder.

Politiker – våga stå emot den allt mer tillåtande attityden när det gäller narkotika och andra droger och om inte annat, gör det för våra ungdomar som till slut är de som måste betala priset för era beslut!

Lasse Reuterberg

Blåbandet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons