Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex miljoner i stöd till Drivhuset

Vår satsning kommer att göra nytta, skriver näringsminister Annie Lööf, C.

Annons

Sverige behöver nya företag. För utan nya företag skapas inga nya jobb, vilket drabbar de unga särskilt hårt. Sverige har inte råd att låta de unga stå utanför arbetsmarknaden med allt vad det innebär av ohälsa, utanförskap och ekonomiska kostnader för både individen och samhället. Därför har regeringen satsat på en rad angelägna reformer så som sänkta arbetsgivaravgifter för unga, halverad restaurangmoms, lärlingsutbildningar och traineeprogram för högskolestuderande. Men det finns fler sätt att underlätta ungas möjligheter in på arbetsmarknaden.

Att satsa på ungas företagande och ge fler möjligheten att skapa framtidens jobb åt sig själva och åt andra genom eget företagande är en klok strategi. Dagens unga sitter inne med flera av de idéer som kommer att generera morgondagens framgångsföretag. Därför vill regeringen att fler unga ska uppmuntras till att tänka innovativt och att fler ska kunna få stöd och hjälp att utveckla sina idéer till färdiga tjänster och varor. Så att vi kan få fler bärkraftiga företag och fler jobb. Entreprenörskap som en del av skolplanen, satsningar på unga innovatörer och ungas entreprenörskap är alla exempel på satsningar som syftar till att möta och tillvarata ungas kreativitet. Men vi behöver göra mer.  

Nyligen beslutade regeringen därför att ge Drivhuset Sverige sex miljoner i förstärkt verksamhetsstöd åren 2012-2014. Drivhuset finns representerat här i Gävleborg liksom på elva andra högskole- och universitetsorter i landet och jobbar med att stimulera och främja entreprenörskap och företagande bland alla studenter. Sedan starten 1993 har närmare 4 500 nya företag startats med hjälp av Drivhuset. Genom regeringens extra satsning kan fler studenter få vägledning att förverkliga sina idéer.

Vi vet att satsningen är välkommen och kommer att göra nytta. Undersökningar visar nämligen att allt fler unga hellre vill vara företagare än anställd. Men samtidigt är det vanligt att unga inte ser tillväxtpotentialen i sig själva och sina idéer eftersom man varken ser eller identifierar sig själva som entreprenörer. Med insatser likt Drivhuset får kreativa ungdomar stöd och vägledning i att starta och driva sitt företag men också att se potentialen i sig själva och sin idé. Det är betydelsefullt för individen. Men det är minst lika betydelsefullt för Sverige och vår vilja att minska ungdomsarbetslösheten.

Annie Lööf

Näringsminister, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons