Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självständig högskola gynnar hela regionen

Annons

Hans Backman, FP, och Lars Beckman, M, skriver (27/11) om de förändringar som alliansen genomfört i den svenska utbildningspolitiken. Det är bra att regeringens förbättringar på området lyfts upp och att den tydliga skiljelinjen mellan vår och socialdemokratins politik belyses.

Backman och Beckman är dock fel ute i sitt resonemang kring att göra Högskolan i Gävle till en del av Uppsala universitet. Det är en hållning som går tvärt emot den alliansgemensamma överenskommelsen kring utvecklingen av de högre lärosätena i Sverige.

Utvecklingen av de svenska lärosätena ska komma underifrån och framtidsplaner för sammanslagningar och utökade samarbeten ligger hos ledningen för de respektive lärosätena. Staten ska på inga villkor lägga sig sådana planer.

Högskolan i Gävle har gått framåt på en rad områden sedan den startade 1977 och är i dag en av landets större högskolor med närmare 14 500 elever. Den har profilerat sig inom områdena Byggd miljö och Hälsofrämjande arbetsliv och bedriver forskning i internationell toppklass på dessa områden.

Högskolan i Gävle har dessutom, som ett av få lärosäten, fått det högsta betyget i Högskoleverkets utvärdering, från 2010, av de svenska lärosätenas kvalitetsarbete.

I sin vision om framtiden betonar högskolan värdet av ett utökat samarbete med andra lärosäten, framförallt med KTH och Linköpings universitet där samarbetet är stort redan i dag.

Däremot ser de ett samgående med ett annat lärosäte som mindre gynnande för både högskolan och regionen.

Fortsatt kvalitativ forskning, utvecklingen av ny modern teknik på området och ett utökat samarbete med näringslivet kan lyfta företagandet och skapa nya arbetstillfällen i hela Gävleborgsregionen.

Lärosätena är viktiga tillväxtmotorer i Sverige. Vi måste välkomna en mångfald av specialiserade och profilerade lärosäten och inse potentialen i en stark, självständig högskola i Gävle.

Anders W Jonsson

Riksdagsledamot, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons