Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska landstinget också köpa skogar, gruvor och jordbruk?

Äntligen deltar landstingsråden offentligt i debatten om vindkraftverken. Glädjande! Det förefaller som om landstinget har två olika kassor. En för investeringar och en för drift.

Annons

Självklart upprättas budget för både drift och investeringar. Upprättandet av budgetar består av mer eller mindre kvalificerade bedömningar. Det händer att utfallen kan slå fel.
Så har tydligen skett i de i år kända utfallen. Driftbudgeten är tom, investeringsbudgeten har pengar kvar. Båda budgetarna ska matchas mot likvida medel, om man strävar efter en sund ekonomi.

Det är glädjande att operationshuset vid Gävle sjukhus kan uppföras utan lån. Där måste man ge landstinget godkänt. Bra! Men vad hände med parkeringsdäcket? Enligt uppgift har kommunen stoppat byggnationen med anledning att byggnationen berör Gävles vattentäkt.
Helt plötsligt fann landstingsledningen 40 miljoner outnyttjade. Då gick man och köpte två vindkraftverk och samtidigt intecknade man ytterligare 45 miljoner i nästa budget. Vindkraftverken råkade hamna i Småland.

Summa av detta blir att parkeringsdäcket i Gävle skjuts på framtiden. Vad händer när den byggnationen blir aktuell? 40 miljoner måste täckas upp i kommande investeringsbudget. Vad händer med de ytterligare intecknade 45 miljonerna, som plöjts ner i Småland. Totalt måste landstinget fylla på 85 miljoner för att täcka vindkraftaffären. En vindkraftsatsning som tydligen inte slutar här utan landstinget avser att satsa på ytterligare vindkraftverk, därom lär finnas beslut.

Om någon tror att jag är vindkrafthatare så har de fel. Jag anser att vindkraften kan utbyggas till en viss del, på rätt platser och av rätts finansiärer.
Det kan inte vara svårt att förstå att landstinget måste se sig om efter ytterligare inkomster. Eftersom landstingsskatten i stort är den enda och största, så måste skatten höjas.
Landstingsledningen tycks inte kunna tänka sig göra en omdisponering mellan de båda budgetarna. Driftbudgeten är tömd och då skriker man efter mera skattepengar. Investeringsbudgeten fylls på, hur då? Det går lätt att appellera till sjukvårdens behov när det gäller att höja skatten. Något annat är otänkbart.

Ni påstår att vindkraften ska ge 3 miljoner årligen att läggas till driften av sjukvården.
3 miljoner i förmodad avkastning på 85 miljoner utgör en ränta på 2,55 %. En mycket måttlig avkastning med de ekonomiska risker som projektet utgör. Och speciellt när man undandrar staten skatt.

I sak ska inte kommuner och landsting syssla med råvaruproduktion härom stadgas i kommunallagarna. Denna landstingets affär lär vara överklagad till Förvaltningsrätten som har att fälla utslag. Vinner landstinget så kullkastas alla begrepp om råvaruproduktion. Då blir det fritt fram för kommuner och landsting att köpa skogar för massa och pappersbehov, gruvor för stål och instrumentbehov, jordbruksfastigheter för mjöl, mjölk och potatis för landsstingets behov. Allt finansierat med skattemedel.
Jag förbehåller mig rätten att uttrycka mina uppfattningar utan att behöva hånas av valda politiker. Tjänade under många år landstinget. Hade bra uppbackning av landstingets organisation. Nu måste Ni förstå att jag privat och helt själv får inhämta information utan att vara färgad av politiska lojaliteter.

Kort sagt jag är en av Era vanliga väljare som ska röst år 2014. Frågan är bara . På vem?

Lars Lundqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons