Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska man riskera hundens liv?

/

Eftersök är polisens ansvar, de som utfört eftersöken har gjort det frivilligt, skriver Lars Holm.

Annons

Eftersom Ulf Stridsberg med flera i sin artikel i GD 18/10 återigen vilseleder läsarna så måste detta med ansvar för eftersök av trafikskadat vilt redas ut.

Det tilldelade uppdraget ni talar om, och där pengar betalas ut till förbundet, är jägarnas egna pengar, inbetalda via det statliga jaktkortet med en summa av 300 kronor per jägare. Detta innebär cirka 90 miljoner till staten. Av dessa pengar går alltså en del tillbaka till jägareförbunden, övriga pengar används till diverse forskningsprojekt. Alltså jägarnas egna pengar. Sedan tillkommer avgifter i form av fallavgifter på varje fälld älg. 

Att jägare reagerar med eftersöksstrejk på vissa platser och som enligt er är ett smutsigt politiskt vapen får ni nog tolka på det viset att de flesta jägare är uppgivna inför den situation som råder. Ni har, som jag tidigare nämnt, ställt till denna konflikt själva genom ert överklagande angående den vargjakt vi hade under två år. 

Denna eftersöksstrejk är inte heller något som Svenska Jägareförbundet mig veterligt ställer sig bakom utan det är ett resultat av den så kallade Svenljungagruppen som bildades på initiativ av bland andra Thomas Ekberg som ni lustigt nog kallar TV4-jaktexperten (vad nu det är).

Sedan så är det en realitet att det är problematiskt att utföra eftersök i vargrevir, ett faktum som ni blundar för. Det är en uppenbar risk att släppa sin hund för att fullfölja ett eftersök, att banda efter en trafikskadad älg som går undan är inte möjligt, vilket era organisationer i sin okunskap ibland hävdar. Man behöver en ställande (lös) hund för att förkorta lidandet för det påkörda djuret. Alltså en risk i ett vargrevir, det kan ingen blunda för.

Ni kringgår också det faktum att det inte råder någon eftersöksplikt för jägare. Det ÄR polisens ansvar, ingen annans. Att då, som ni gör, hävda att jägareförbundet ska ansvara bevisar enbart hur okunniga ni är.

Förbundet kan inte tvinga enskilda jägare att ställa upp på eftersök, de som utfört dessa eftersök har gjort det frivilligt. Vad händer med eftersöken den dagen ingen jägare längre vill riskera sin familjemedlems liv?  Ska staten köpa in denna tjänst på marknaden?

Som jag tidigare nämnde så är det ni i dessa föreningar, med några tusen medlemmar, som är ansvariga för det låsta läge som uppstått vad gäller de stora rovdjuren.

Sverige har i dag tillsammans med Rumänien Europas tätaste rovdjursstammar, och ni vill bara ha fler. Detta trots att de flesta jägare, bönder, fäbodbrukare, samer, hundägare, hästägare och andra drabbade anser att det nu är nog.

Vi vill decimera rovdjursstammarna till mer acceptabla nivåer. Samtliga intressenter hade säkert kunnat komma överens om det inte varit för ert och andra så kallade värnares agerande i frågan.

Det sker varje vecka vargangrepp på får, tamboskap och hundar, dessutom inne på gårdar. Varför ska folk på landsbygden behöva ha det så? Bara för att ni vill det?

Vargen är INTE en hotad art, det kan inte upprepas tydligt nog. Vargen finns i tusentals välmående individer.  

Och ja, vi har ett ansvar att bevara viltstammar i landet, men ni vill ha i stort sett obegränsat med rovdjur medan andra, mer klarsynta intressenter vill ha en för landsbygden mer anpassade viltstammar.

Ni har tydligen dessutom missförstått att jag, eller för den delen någon annan, skulle vara kritisk till hur vargen dödar. Vargen är som sagt ett djur, som agerar enligt de förutsättningar den har, inget annat.

Att ni till yttermera visso sovit på geografilektionerna är uppenbart, då ni i er text försöker få det till att undertecknad residerar i innerstadsmiljö. Gävle kommun är mer än bara centrala Gävle kan jag upplysa herrarna om.

Med förhoppning om ett tillfrisknande.

Lars Holm, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons