Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjningen går till vården

Landstinget har så god likviditet att vi kan betala investeringen i vindkraft utan att låna, skriver landstingsråden för S, MP och C

Annons

Med viss förvåning tar vi del av en före detta landstingsrevisors, Lars Lundqvist, debattartikel i GD 22/10. Just med en sådan bakgrund hade vi förväntat oss att han till exempel förstod skillnaden mellan utgifter för investeringar och driftskostnader.

Om det nu till äventyrs är någon som tror att det ligger något i Lundqvists synpunkter kring laglighet och effekt på skattesatsen, så vill vi försöka klargöra hur det faktiskt förhåller sig.

Lundqvists första felaktiga påstående är att det är olagligt för landstinget att äga och driva ett vindkraftverk, att det ligger utanför den kommunala kompetensen. Med vindkraftverken producerar vi el för egen förbrukning, vilket är att jämföra med att vi skulle äga en värmepanna för att värma upp egna lokaler, med andra ord inget kontroversiellt alls. Lagstiftningen tillåter till och med att vi skulle kunna få sälja el, vilket vi inte tänker göra. Vi räknar med att täcka 30-40 procent av vår egen elförbrukning med de två vindkraftverk vi har köpt.

Det andra felaktiga påståendet är att vårt förslag om en skattehöjning behövs för att finansiera investeringen av vindkraftverken. Finessen är att vi kan sänka våra kostnader genom investeringen i vindkraftverk. Kostnaden för att driva dem är cirka 8 miljoner kronor per år, men vi kommer att minska våra inköp av el med cirka 11 miljoner kronor per år, det vill säga vi sänker våra kostnader med ungefär 3 miljoner kronor per år.

Om vi skulle behöva det kunde vi låna för att göra själva betalningen av vindkraftverken. Men det behövs inte eftersom vi har så god likviditet att vi kan betala den här investeringen, liksom investeringen i det nya operationshuset, utan att låna.

Vårt förslag om skattehöjning är för att upprätthålla och ytterligare utveckla tillgänglighet och kvalitet i hälso- och sjukvården. Hela höjningen går till detta. Investeringen i vindkraftverk med sänkta elkostnader kommer att ge ännu lite mer resurser till vården.

Tommy Berger, S

Maria Aspers, MP

Hannah-Karin Linck, C

Landsringsråd, Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons