Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan först

2012 ska kommunen satsa resurser på barn och ungdomar för att bland annat kunna möta det ökade antalet barn i förskola och grundskola, skriver kommunalråden i Gävle

Annons

Skolan först, är ledordet för de kommande årens politik och verksamhet i Gävle kommun. All verksamhet i kommunen ska på olika sätt kopplas till utbildning och kunskap.  

I vårt jobb ingår det att hantera och planera den dagliga verksamheten så effektivt och bra som möjligt. Samtidigt måste vi ha en beredskap för det oförutsedda. Så måste en kommun arbeta, hela tiden med siktet på vad som finns bakom nästa vägkrön och vad vi kan göra bättre för Gävle och gävleborna i framtiden - det är vårt uppdrag.

När vi nu lägger fram vår budget och kommunplan för nästa år är det just det vi har haft för ögonen. Vi vet att även Gävle kommer att drabbas om lågkonjunkturen slår till med full kraft och om den ekonomiska krisen i Grekland och Italien förvärras. I Sverige handlar det än så länge om en jobbkris med ökad arbetslöshet som följd. Det här kommer att innebära att kommunens skatteintäkter inte kommer att öka lika snabbt som tidigare.

Vi har i kommunplanen därför tagit hänsyn till olika scenarier som vi känner oss trygga med och som kommer att kunna möta upp de utmaningar som vi står inför 2012. Men samtidigt som vi jobbar med att minska kostnaderna gör vi viktiga satsningar. Skolan först.

För oss är skolan det primära. Ökad kunskap och utbildningsnivå ökar också möjligheterna för såväl unga som vuxna att få jobb. Därför kommer vi att under 2012 satsa resurser på barn och ungdomar för att bland annat kunna möta det ökade antalet barn i förskola och grundskola. Här finns satsningar på att rusta Lillhagsskolan och en om- och utbyggnad av förskolan. Det handlar helt enkelt om att höja kvalitén i verksamheterna.

Inom området utbildning och arbetsmarknad gör vi en kraftfull satsning. Bland annat handlar det om ett stöd för att fler funktionshindrade i Gävle ska få ett jobb. Målet är att inom en fyraårsperiod kunna få fram 110 nya tjänster.

Samtidigt som vi gör investeringar och satsningar sätter den sittande moderatledda regeringens politik käppar i hjulet. Det underlättar inte när regeringen ideligen försämrar kommunernas ekonomi genom att sänka de statliga anslagen samt drar ner på det som är statens ansvar. Ett exempel på detta är den nya gymnasiereformen som kommunerna inte kompenseras finansiellt för. I fråga efter fråga ändrar regeringen förutsättningarna för kommunerna att bedriva bra verksamhet. Men detta att man inte finansierar sin egen utbildningsreform, utan säger att man får se hur det går och iså fall kompensera i efterhand är extra allvarligt.

Vi menar att det inte hjälper med resurser i efterhand om gymnasieskolan inte svarar mot ungdomarnas krav och förväntningar. Därför håller vi vår egen linje. Vi säger att vi tror på utbildning, på skolan och att det leder till arbete. Därför satsar vi på det.

Carina Blank

Kommunalråd, S

Per Johansson

Kommunalråd, S

Marita Engström

Kommunalråd, V

Roger Persson

Kommunalråd, MP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons