Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrattretandeom reggaefestivalen

Om det verkligen var en narkotikafestival måste den stora polisiära insatsen ha varit ett fiasko med ”bara” 135 mistänkta narkotikabrott på 13 000 besökare, skriver Max Pettersson.

Annons

Att läsa Narkotikakommissionens synpunkter om Reggaefestivalen är både skrattretande och upprörande. Skrattretande eftersom Maritha Johansson som frontman håller en så låg nivå och upprörande eftersom man inser hur långt ifrån samhället och verkligheten Narkotikakommissionen egentligen befinner sig.

Ni väljer att beskriva och namnge Reggaefestivalen som narkotikafestival för att vinna billiga poänger. Vad ni saknar är några chockartade siffror på narkotikabrott eller narkotikabeslag trots att ni även använder ej lagförda brott i er sammanställning.

I stora folksamlingar finns allt representerat och man kommer att finna det man söker, exempelvis visar en studie från Linköpings universitetssjukhus visade att 30 av 108 tillfrågade besökare på Hultsfredsfestivalen 2001 hade använt narkotika under musikdagarna. Narkotikakommissionen försöker få sitt tyckande att framstå som fakta vilket lätt blir pinsamt när man saknar underlag.

I er sammanställning går det att läsa att narkotikatillgängligheten var god och narkotikamissbruket var allmänt förekommande och att Uppsalapolisen hade uppfattningen att många var drogpåverkade och rökte helt öppet.

Eftersom droganvändandet skedde helt öppet, tillgängligheten var god och det var allmänt förekommande känns det som den stora polisiära insatsen inte är något annat än ett fiasko.

Polisen hade en tillfällig polisstation samt åklagare på plats, urinprov lämnades på den tillfälliga stationen och polisen gick ut med att man storsatsade på narkotikaspaning och ändå lyckades man ”bara” redovisa 135 misstänkta narkotikabrott bland 13 000 besökare på en narkotikafestival.

Utifrån årets erfarenheter hoppas jag att Park & Resorts förtsätter att driva Furuviksparken som en familjepark, att de även i framtiden kommer att samarragera familjetillställningen Reggaefestivalen samt att Narkotikakomissionen Gävle genast slutar med sin hybris och ögonblickligen börjar arbeta för att förebygga narkotikaanvändning.

Max Pettersson

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons