Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snigeln på ögat

Äntligen kan TV-licensen vara på väg att avskaffas, skriver Margareta B Kjellin, M.

Annons

Vill du ha en snigel på ögat?

Radiotjänst i Kiruna som sköter dagens TV-avgift har haft många minnesvärda kampanjer för att få folk att betala. Kostnaderna för att kontrollera att avgiften betalas är 164 miljoner kronor om året och dessa pengar skulle i stället kunna gå till bättre saker, anser jag. Senaste hösten 2011 motionerade jag i riksdagen om att avskaffa TV-licensen.

Nu kan detta förslag vara på väg att införas och public service kommer i stället att betalas via skattsedeln.

1956 infördes tv-licensen och jag kommer ihåg i början på 70-talet när man införde så kallat färgtillägg för de som hade tillgång till en apparat med färgbilder.

På den tiden var den statliga televisionen den enda leverantören av rörliga bilder till hushållen. Detta monopol existerar inte längre, men finansieringsformen är densamma. I dagens samhälle, då man kan få tillgång till hundratals kanaler från alla delar av världen känns systemet med finansiering av Sveriges Television och Sverige Radio via ett licenssystem onekligen i strid med tidsandan och den medievärld vi lever i idag. TV finns tillgängligt överallt och alltid, utbudet är inte bundet till en viss typ av mediekanal.

Internet har förändrat våra medievanor radikalt de senaste åren! Mobiltelefonen är i dag en viktig uppkopplingsenhet där man kan ta del av television, radio och internet i ett enda redskap. I dag är det lika självklart att se sin favoritkanal på sin dator eller iPad som på tv.

Förslaget att public service ska betalas via skattesedel hoppas jag kommer att läggas i höst och detta är något jag välkomnar! En förändring kan då komma att införas redan 1 januari 2014.

Margareta B Kjellin

Riksdagsledamot, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons