Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soc med på nätet

Annons

Idag utspelar sig ungas vardag lika mycket på nätet som i den fysiska verkligheten. Det ställer krav på socialtjänsten att finnas även på nätet för att ge unga stöd – oavsett om det gäller problem i skolan, i familjen eller andra delar av vardagen. 

Osäkerheten kring vad socialtjänsten får göra på internet gör att nätet inte används fullt ut i kommunikationen med barn. Samhället riskerar att missa eller försent upptäcka barn som behöver stöd. Mobbning, trakasserier och personliga problem kan pågå länge utan vår vetskap.

Det är därför viktigt att de som arbetar professionellt med barn får kunskaper och metoder för att använda internet som kanal för positiv dialog, men också för att upptäcka när något går snett.

Utmaningarna för socialtjänsten när det gäller kontakten med barn via internet – inte minst när det gäller sociala medier – består bland annat av hur man ska hantera sekretess, personuppgiftslagen samt anmälningsplikten.

Regeringen har därför beviljat nätverket Surfa Lugnt finansiering för att ta fram en utbildning för socialtjänsterna i hela landet kring att möta barn på internet.

Utbildningen syftar till att etablera ytterligare en kanal till barn, unga och föräldrar i deras kontakter med socialtjänsten och vice versa.

Maria Larsson

Barn- och äldreminister

Kristina Axén Olin

Ordförande, Surfa Lugnt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons