Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna står handfallna om jobben

Vilka förslag om hur S ska minska arbetslösheten har vi sett från Raimo Pärssinen sedan han anlände i riksdagen 1998? frågar Tomas Tobé och Hillevi Engström, M.

Annons

Vad vill egentligen Socialdemokraterna? Svaret vi får från får Raimo Pärssinen (S) på vår fråga om hur Socialdemokraterna vill skapa fler och nya jobb i Gävleborg och Sverige har vi hört förut; fler skatter, mer bidrag och en avveckling av arbetslinjen. Detta i hans debattartikel i GD den 21/1.

Det fungerade inte när Socialdemokraterna satt vid regeringsmakten och det fungerar inte nu.

Sedan 2006 har regeringens politik skapat 200 000 nya jobb och utanförskapet har minskat. Samtidigt har regeringen hållit ordning och reda i de offentliga finanserna. Detta trots att världen har genomgått en finanskris och en ihållande ekonomisk lågkonjunktur sedan 2008.

Pärssinen väljer att kalla vår jobbpolitik för blå dunster och struntprat. Det skulle vara mer klädsamt att presentera ny politik för hur Socialdemokraterna vill sänka arbetslösheten, men få sådana förslag har vi sett från Pärssinen sedan han anlände i riksdagen 1998.

Pärssinens kollegor i Gävle kommunfullmäktige står även de handfallna inför dagens utmaningar. Med en arbetslöshet på 13,5 procent är länets huvudstad snarare ett ankare än det jobbskapande lok som det borde vara. I dag toppar S-ledda Gävle kommun arbetslösheten bland jämförbara kommuner och så får det inte fortsätta.  Senast 2014 behöver Gävle en ny kommunledning med alliansen som bas.

Pärssinen kritiserar att regeringen inte har genomfört det tillkännagivande om att anvisningarna till sysselsättningsfasen, FAS 3, ska stoppas, som han och övriga socialdemokrater drev igenom i riksdagen tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Vi delar bilden att det funnits utrymme för förbättringar av sysselsättningsfasen, men i motsats till Socialdemokraterna har vi förslagit konkreta åtgärder som vi nu genomför för att komma till rätta med de brister som har funnits. Bland annat har möjligheterna att få arbetsmarknadspolitiska åtgärder i sysselsättningsfasen förstärkts. Vi har även tillfört resurser för att öka antalet handläggare och infört ett särskilt anställningsstöd med generöst handledarstöd för att underlätta möjligheterna till anställning för deltagare. Utöver detta har Arbetsförmedlingen genomfört ett omfattande arbete för att stärka kontrollerna av och säkerställa att endast seriösa anordnare deltar i sysselsättningsfasen.

Det är viktigt att bryta långtidsarbetslösheten. Under 2012 satsade regeringen 7,2 miljarder kronor för detta ändamål. I årets budget satsar regeringen ytterligare 2,1 miljarder på ett arbetsmarknadspaket för att förhindra och bryta långtidsarbetslösheten med insatser för aktivitet, utbildning, praktik, uppföljning av arbetssökande och insatser som gör anställningar billigare.

Nya moderaterna söker ständigt efter nya förslag för att minska arbetslösheten. RUT-avdraget som beräknas att hittills ha skapat 8 550 nya jobb enligt Företagarna är ett exempel på detta. Halvering av krogmomsen som skapat 5 000 nya jobb enligt SCB är ett annat. Men vi är naturligtvis inte nöjda förrän vi når full sysselsättning.

Sverige möter en tilltagande global konkurrens om jobben. Detta kräver en politik med stärkt konkurrenskraft och fler idéer för nya jobb. Inte 30 miljarder i höjda företagsskatter eller ett lokalt dåligt företagsklimat.

Hillevi Engström, Arbetsmarknadsminister

Tomas Tobé, Riksdagsledamot Gävleborg Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons