Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sol och vind i nulägetinga realistiska alternativ

Vindkraften kan aldrig ens ge energi som motsvarar ett av våra nu föråldrade tio kärnkraftaggregat, skriver Björn Frankson, M

Annons

Det beslut som S, MP och V tog om kärnkraften någon gång under förra mandatperioden liknar linje 2 i folkomröstningen 1980, men utan att nämna när en avveckling av kärnkraften ska ske. Man säger också att man vill utveckla nya energisystem för Sverige baserade på biobränslen och vindkraft samt solenergi.

Deras förslag är på kort sikt i stort sett lika det som Alliansen nyligen beslutat om.

Alliansen vill dock fortsätta att bygga på och utveckla det energisystem vi har innebärande att de befintliga tio kärnreaktorerna skall utnyttjas och successivt ersättas.

Alliansregeringen vill således inte utveckla något nytt energisystem utan tycker att det vi har med vattenkraft och kärnkraft fungerar utmärkt. Det svarar ju sedan många år för runt 90 procent av Sveriges elproduktion och kan så göra i framtiden med den numera tillåtna vidareutvecklingen. Samtidigt vill också Alliansen satsa på alternativa bränslen.

Om den nya ledningen för Socialdemokraterna får råda inom det rödgröna samarbetet är det ingen eller liten skillnad mellan de två politiska blocken i Sverige.

Får däremot Vänsterpartiet och Miljöpartiet råda om en rödgrön regering bildas efter valet 2014 så blir det något helt annat.

Många trodde nog att när de partierna fick nya ledare i Jonas Sjöstedt och Fridolin/Romson skulle värnandet om industrijobben i Sverige väga tungt i partiernas politik. Men icke! I stället vill man snabbt avveckla kärnkraften och ersätta den med sol-vind-biobränsle.

Både V och MP har hittills kommit undan en seriös debatt om hur vårt behov av el ska produceras i framtiden. Den debatten måste de nu tvingas till. Vindkraften kan aldrig ens ge energi som motsvarar ett av våra nu föråldrade tio kärnkraftaggregat då den är att den inte genererar någon el när det är stiltje eller mycket låg vindhastighet eller alltför höga vindhastigheter, vilket kan bli fallet under flera dagar i sträck.

Elkraftnätet totalt måste därför klara en omfördelning av elkraften från olika håll, förhållanden som kan skifta snabbt. Vid kraftig storm måste vindkraftverken dessutom stängas av på grund av för stor belastning på rotorbladen.

Solenergin är under överskådlig tid inte ett seriöst alternativ och biobränslet utnyttjar vi redan i en omfattning som om den ökas skulle utarma marken i våra skogar och tar råvara från cellulosa- och träindustrin.

Om vi skulle ersätta ett av aggregaten i Forsmark med vindkraft så är frågan om MP verkligen skulle ställa upp på det.

Åk gärna ner till Skutskärs hamn för att få en bild av hur ett vindkraftverk ser ut. På avstånd ser man en propeller som snurrar fäst i en låda högt där uppe. Men lådan är stor som en rejäl husvagn och tornet står på en betongklump om 25 gånger 25 meter som väger över 1000 ton. I nedre diametern på tornet kan man köra in med en bil när tornet ligger ned.

Tänk sedan på hur vi ska placera ut dessa vindsnurror i våra skogar, åkrar, kustklippor och hav. Tänk också på de vägar vi behöver bygga och kablar vi behöver dra dit. Och tänk också på hur många döda fåglar, främst stora rovfåglar, som ligger runt många av dem på vårarna. Är det verkligen MP som vill bygga alla dessa vindkraftverk? Vill MP bygga 1000 vindsnurror, eller 10 000, eller varför inte 70 000? Då kanske vi kan producera el från vindkraft som gör att vi kan stänga ett aggregat i Forsmark.

Att V vill stänga ned kärnkraften är lika svårförståligt med tanke på de industriarbetare som fortfarande röstar på det partiet.

Kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979 lyfte fram säkerhetsfrågorna och det tidigare så kärnkraftvänliga S-partiet hotades av sprängning. Kärnkraftsmotståndarna förordade då en avveckling på tio år av de sex reaktorer som då var igång. Kärnkraften skulle således vara avvecklad senast 1990.

Vi vet hur det blev!

Barsebäcks två reaktorer är avvecklade men de tio övriga producerar el i en omfattning som överstiger vad man från början planerat för.

Enligt FN:s atomenergiorgan IAEA finns de 439 reaktorer i världen och just nu byggs 56 nya reaktorer.

Björn Frankson, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons