Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solenergin lyser med sin frånvaro

Annons

Solenergi blir allt viktigare, skriver Carl-Ewert Ohlsson, C

Det finns en stark tilltro till att elbilar kommer att bli allt vanligare i framtiden. Vilket också ökar efterfrågan på elektrisk energi. Elfordon är dock mycket mer energieffektiva än dagens standard fordon. Då är det angeläget att denna elproduktion kan göras utan ökat utsläpp av växthusgaser. EU:s energipolitik har målet att minska utsläppen av växthusgaser med 80-95 procent, utifrån 1990 års nivåer, till år 2050. Solenergi är en energikälla som kommer att bli allt viktigare. Solenergiteknik genomgår för närvarande en stark utveckling och de allt lägre priserna till konsumenten gör den mer lättillgänglig och attraktiv.

Kommuner, landsting och liknande offentliga organisationer utgör en dominerande andel av den negativa miljöpåverkan i samhället. TechMarket har utfört en undersökning om nordiska Cleantech marknaden, vilket bekräftar att många kommuner har svårt att få en överblick av grön teknik. Det är viktigt att göra beslutsfattare i dessa kommuner mer medvetna om grön teknik. Allt för att underlätta ett mer energieffektivt samhälle i allmänhet och att införa ny teknik. Ökad medvetenhet kommer att följas av ökad användning av ny teknik och nya möjligheter att minska negativ miljöpåverkan. För att nå viktiga beslutsfattare i dessa kommuner och hjälpa dem att bli mer medvetna om ny grön teknik, genomförs en informationstjänst för svenska kommuner. Denna informationstjänst skulle kunna genomföras på en EU-omfattande nivå för att öka användningen av ny teknik i hela Europa.

Just företaget TechMarket Sweden AB analyserar för närvarande den nordiska cleantech marknaden. Det handlar om att öka verkningsgraden från solenergi. Utvecklingen går mycket fort framåt. LRF liksom Centerpartiet har blivit kreativa bollplank. Föga överraskande. Det elbilsprojekt som drivs av Sandviken Energi, liksom av Gävle Energi, borde göra att de kommunerna verkligen är i front att söka solenergilösningar. Tyvärr har solenergin mest lyst med sin frånvaro i dessa kommuner. Det skulle behövas ett miljöorienterat parti i ledande ställning. Det gör skillnad med Centerpartiet!

Carl-Ewert Ohlsson

Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons