Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara på vattnet för miljöns skull

Annons

Gästrike Vattens vd Mats Rostö ställer frågan i en debattartikel i GD den 1/11 om priset på vårt tappvatten i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommuner är värt sitt pris, eller snarare ”vad kan det vara värt”?

Nu beror det på vem man frågar. En fastighetsägare i Ockelbo är kanske inte lika positiv som en i Gävle då den rörliga avgiften för tappkallvattnet är 30,63 kr/m³ (32,47 kr/m³ 1 jan 2013) i Ockelbo mot 15 kr/m³ i Gävle. Rostö förklarar lite kort i artikeln varför dessa avgiftsskillnader finns på orter utanför Gävle.

I jämförelse med länder inom EU är priset för vårt tappvatten lågt. Visst det är billigt idag, men vi kanske måste förbereda oss på kraftiga höjningar inom en snar framtid? Jag tycker att Rostös artikel till viss del förvarnar om det. Ett föråldrat ledningsnät som kommer att kräva stora investeringar, miljögifter i våra vattendrag som kräver nya tekniska lösningar, EU-s och regeringens krav på energibesparingar osv. En höjning av Ockelbos vattentaxa med 6% från 2013 ger en indikation på vad som komma kan för de övriga kommunerna som Gästrike Vatten AB ansvarar för.

Har gemene man kunskap och insikt i hur mycket kallvatten man förbrukar, vad uppvärmning av varmvattnet kostar och hur det påverkar vår miljön?
Jag är inte övertygad om det, men har förståelse för det då det krävs en hel del räknande för att få fram den faktiska kostnaden av förbrukningen och hur det även påverkar vår miljö. Om man vill ta hjälp av Gästrike Vattens eller Gävle Energis hemsidor i tron att man kan få hjälp den vägen så ger man upp efter en timme. Prova så får ni se.

Hur kommer det sig att villaägare har en 30% lägre förbrukning än boende i lägenheter, eller en bostadsrättsförening? Nu kan förvisso även fastighetsägare och bostadsrättsföreningar sänka sina kostnader med upp till 30% av tappkallvattnet samt 20% av varmvattenförbrukningen genom att enkelt montera sparstrålsamlare som har den nya tekniken, enkelt och billigt, till en kostnad av endast 500-800 kr per lägenhet.

Vad är då en normal förbrukning i ett Svensk hushåll? Uppgifterna varierar allt från 120 liter per dygn till så mycket som 250 liter per dygn och person. Men dom flesta anger ca. 160 liter per dygn vilket är ett realistiskt genomsnitt per individ. Av detta spolar vi ner drygt 60% i avloppet av både kall- och varmvatten, varav varmvattnet utgör hela 20%. Att värma tappvarmvatten till brukstemperatur på 55 grader för en skön dusch kostar i genomsnitt 60 kWh, vilket även motsvarar ett koldioxidutsläpp på 48 kg per person och år.
Att spara på vatten och energi ger dig mer i plånboken samtidigt som du bidrar till minskad koldioxidutsläpp.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något !

Hebert Marcher
Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons