Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödjer S MP:s kärnkraftsavveckling?

Annons

Med MP:s kärnkraftsavveckling skulle många av de 20 000 medarbetarna i Gävleborgs exportindustri få ett långt friår, skriver Lars Beckman och Riitta-Liisa Björk, M

Det är mycket viktigt för svenskt näringslivs konkurrenskraft att Sverige har ett pris på el som ger en konkurrensneutral situation gentemot våra viktiga konkurrentländer eller allra helst en konkurrensfördel. Det är självklart även viktigt för våra hushåll att inte el-fakturan tar en stor andel av den disponibla inkomsten.

Riksdagens utredningstjänst (Rut) har på förfrågan från oss gett svar på frågan om vilka konsekvenser det skulle få för exportindustrin i Gävleborg om vi stänger av två kärnkraftverk, som MP kräver med stöd av S och V.

Riksdagens utredningstjänst skriver:

Högsta elförbrukning under vintern 2010/11 inträffade onsdagen den 22 december 2010, klockan 17–18. Under denna timme uppgick medelförbrukningen till 26 700 MW varav vattenkraften stod för 10900 MW, kärnkraften 8700 MW och vindkraften för 330 MW. Huvuddelen av elförsörjningen (cirka 87 procent) tillgodosågs av inhemsk produktion medan resterande del (cirka 13 procent) var import. Importen skedde främst från Danmark men en betydande del kom även från Finland, Norge och Tyskland.

Om man avvecklar två kärnkraftverk skulle Stockholm bli strömlöst och priserna skulle stiga dramatiskt.

Miljöpartiet tror alltså att det går att tänka bort en tredjedel av produktionen av el. Det är inte ärligt mot varken näringslivet eller oss vanliga hushåll.

Men vi respekterar att Miljöpartiet vill avveckla kärnkraften. Det är en logisk konsekvens av att MP under många år har drivit en politik som går ut på att tillväxten ska minska och man vill även införa medborgarlön och friår. Med en kärnkraftsavveckling är det många av de 20 000 medarbetare i länet som arbetar i exportindustrin som skulle få ett långt friår.

Men kraftigt ökade energikostnader skulle även drabba alla de kvinnor som arbetar inom den offentliga sektorn då kommuner och landsting skulle få kraftigt ökade elkostnader och då är man tvungen att minska antalet medarbetare och även minska den offentliga servicen.

Vi har ställt en gemensam fråga till S, V och MP i länet om vilken gemensam energipolitik som en eventuell röd-grön regering avser att driva. MP skriver att det finns en energiöverenskommelse på den röda sidan om att all kärnkraft ska avvecklas.

Därför ställer vi frågan igen och de som bor i vårt län förväntar sig ett gemensamt svar. Vilken gemensam energipolitik har S, V och MP? Är det mp fundamentalistiska linje som gäller att all kärnkraft ska avvecklas på kort tid – och då två kärnkraftverk redan under nästa mandatperiod? Ett beslut som skulle leda till kostnadsökningar på flera miljarder årligen bara i Gävleborg med stora konsekvenser för medarbetarna i exportföretagen men som sagt var, även i den offentliga sektorn och andra företag.

Lars Beckman

Riksdagsledamot

Riitta-Liisa Björk

Oppositionsråd, Sandviken

Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons