Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa plundringenav Gavlegårdarna

Annons

Förslaget att Gävle kommun ska ta 10 miljoner från Gavlegårdarna är ett extra skatteuttag från de Gävlebor som valt att bo hos Gavlegårdarna. Uttaget motsvarar en extra avgift, eller beskattning om man så vill, på cirka 55 kronor per lägenhet. Summan motsvarar cirka en tredjedel av årets hyreshöjning.

Gavlegårdarnas intäkter kommer från hyresgästerna. Det extra uttaget blir alltså en avgift för samma hyresgäster, en utgift som går till kommunens ordinarie budget. Kommunen subventionerar inte hyresboendet på något sätt. På samma sätt bör de inte heller låta hyresgästerna subventionera kommunens övriga budget. Hyresgästerna är ingen extra skattekälla att ta till när pengarna sinar.

Ska villaägarna och bostadsrättsägarna i kommunen betala en extra avgift för något behjärtansvärt projekt?

Nä, kommunens utgifter betalar vi alla för, genom skatten. Hyresgästerna har inte större ansvar för detta, eller fetare plånböcker, än övriga kommunmedborgare. Det är inte okej att hyresgästerna först bidrar till den kommunala verksamheten via skattesedeln som alla andra och sedan dessutom ska betala lite mer än de andra Gävleborna via ett extra vinstuttag.

Gavlegårdarnas hyresintäkter bör givetvis gå till den verksamhet som de ägnar sig åt, att hyra ut och förvalta bostäder. Att det dessutom finns många hus och lägenheter som behöver renoveras är Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna överens om. Gör Gävle kommun en annan analys eftersom man vill använda bostadsbolagets pengar till annan kommunal verksamhet?

Att hålla sina ägodelar i dåligt skick är inte affärsmässigt eller långsiktigt. Pengarna behövs i bolaget och hyresgästerna ska inte subventionera kommunal verksamhet!

Ullamaja Moilanen

Ordförande

Hyresgästföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons