Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Öppet brev till generaldirektör Mikael Ribbenvik, Migrationsverket:
2014-2015 kom det cirka 250 000 asylsökande. Det ligger i sakens natur att sådana nivåer är svårhanterliga och kräver mycket logistik, skriver Tryggve Emstedt.

Annons
Inse att man inte skickar människor till Afghanistan just nu Det är inget fungerande samhälle och man kan inte få sin utkomst där, skriver Tryggve Emstedt.

Dessvärre har ju handläggningen varit katastrofalt långsam och inte minst för ensamkommande afghaner som lidit oerhörda rättsförluster genom det absurda systemet att inte se till ålder när man kommer utan till när man fått sitt beslut.

När sedan vissa partier försöker att städa i det här så kommer en ogenomtänkt gymnasielag – som är väldigt orättvis eftersom den förutsätter en massa saker och att man ska ha kommit före hösten 2015 etcetera – skapar det nya problem.

Riksdagen i all ära MEN det är ju du Mikael Ribbenvik och din stab som avgör vilka länder som är säkra och inte säkra. Varför fortsätta med ”tårtbitsprincipen” och göra gällande att vissa dela av Afghanistan kan man åka till och andra inte? Självfallet borde MV lägga ut den biten på en expertpanel bestående av Amnesty , Human Right Watch etcetera och gå på deras omdöme.

Nu är det dock du som har den här otroliga makten och använd den då positivt i juletid. Låt alla som kommer ifrån Afghanistan och har fått sina beslut stanna. Det behövs inte fler hemlösa ungdomar i Sverige som ska försöka skaffa boende, ett sätt att överleva och vara ett rov för kriminella organisationer och andra.

Se denna grupp som en gåva från ovan. En väldig massa ungdomar som redan kan svenska och snabbt kan gå ur gymnasiet och bli en stor tillgång för Sverige. Se även till humanism och människovärde i övrigt och inse att man inte skickar människor till Afghanistan just nu. Det är inget fungerande samhälle och man kan inte få sin utkomst där.

Passa på och nollställ nu när det är så oerhört få som söker asyl. De första elva månaderna i år har det kommit knappt 20 000 asylsökande – för hela året blir det troligen 22 000 – och av dem får cirka 30 procent stanna. Det vill säga ungefär 7 000 personer. En droppe i havet.

Gör det här och gör det nu så har MV gjort något väldigt bra och förtjänstfullt och du kommer att för alltid bli ihågkommen. Det är illa nog att Sverige är roderlöst men du kan styra upp den här frågan på ett mycket bra sätt.

Vad säger du om det? Tacksam för snabbt svar.

Tryggve Emstedt

flyktingadvokat sedan 30 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons