Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa vinstdrivande bolag i välfärdssektorn

Olika bolag plockar stora summor ur den skattefinansierade välfärdssektorn. Vi tycker det är orimligt, skriver Ulla Andersson och Marita Engström i dag på Vänsterpartiets dag i Almedalen.

Annons

Den gemensamt finansierade välfärden måste finnas till för att garantera människors rättigheter till god vård, kvalitativ utbildning och omsorg. Inte primärt syfta till att skapa nya marknader för olika privata bolag. Vinstintresset i välfärden har inneburit att stora summor pressas ur verksamheter med små resurser. De stora vinnarna är vård- och skolbolagen som täljer guld i den marknadsanpassade välfärdssektorn. Det saknas i dag seriösa mätningar och belägg för att vinstdriven välfärd är bättre eller mer effektiv än den som inte drivs av vinst. Konkurrensutsättning gynnar inte kvalitet och utveckling i verksamheten. Tvärtom visar den enda studie som finns i Sverige att multisjuka äldre har missgynnats kraftigt och att utvecklingen mot större privata vinstuttag är helt och hållet ideologiskt driven.

Det stora problemet är att vinstdriften gör att pengarna inte går att styra dit behoven finns. Vi kan se att den har inneburit att friska och lönsamma patienter, elever eller vårdtagare prioriteras framför sjuka och ”olönsamma”. Det är inte konstigt att en Novusmätning från 2011 visar att fler och fler svenskar tycker att vården blir alltmer ojämlik. Utbildning har i dag högre avkastning än finansverksamhet och äldreomsorgen har cirka tre gånger så hög avkastning som elbolagen. Baggium som driver yrkesutbildning och ägs av ett riskkapitalbolag gör i dag en vinst på 159 000 per anställd. Riskkapitalbolaget Attendo gör en vinst på 43 000 per anställd och Carema 34 000 per anställd, pengar som var avsedda för omsorgen om våra äldre anhöriga. De vinster som togs ut 2010 motsvarar lönerna för ca 20 000 anställda. Men de stora vinsterna görs vid försäljningen som ofta sker efter några enstaka år. Yta för att attrahera kunder och kortsiktig vinstmaximering sätts hela tiden framför det gemensamma uppdraget att erbjuda en god kvalitet i välfärden utifrån behov. Personalen får betala ett högt pris genom att fler är timanställda, färre har heltider, det är lägre bemanning och stressig arbetsmiljö.

Sverige erbjuder internationellt sett en långtgående möjlighet för olika bolag att plocka stora summor ur den skattefinansierade välfärdssektorn. Vi tycker det är orimligt. En generell välfärd som vi gemensamt betalar, har insyn i och styr över har förutsättningarna att erbjuda den höga kvalitet vi förväntar oss av den. Pengarna behöver gå dit behoven är som störst, inte där lönsamheten är som bäst. Svenska folket har rätt att veta vad skattepengarna går till därför bör vinstdrivande bolag inte tillåtas i välfärden. Vi vill se ett stopp för resursslöseriet och i stället satsa på alla de som jobbar i och tar del av välfärden.

Ulla Andersson

Ekonomisk talesperson

Marita Engström

Kommunalråd, Gävle

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons