Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora vinster om äldre uppmuntras att träna

/

Annons

Träning ger hög livskvalitet genom hela livet för seniorerna i Gävleborg, skriver bland andra Niklas Tyni, verksamhetschef för Friskis & Svettis i Gävle

Medellivslängden ökar och två av nio invånare i Gävleborg är över 65 år. Sverige har störst andel ålderspensionärer i världen i relation till befolkningsstorleken. Samhället bör nu på allvar uppmuntra till träning genom hela livet. En aktiv livsstil ger ett friskare och rikare liv för människorna och stora ekonomiska vinster för samhället.

Forskning visar att träning har mycket positiva effekter på hälsan. Tränande 70- och 80-åringar har cirka 50 procent bättre prestationsförmåga än jämnåriga som inte motionerar.

Äldres olyckor och sjukdomar kostar samhället stora pengar men kan motverkas med träning. Särskilt fallolyckor, den vanligaste skadetypen, skulle kunna minskas radikalt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beräknat att samhällets kostnader för fallolyckor uppgår till 22 miljarder kronor per år, kostnader som förväntas öka kraftigt om inget görs. Enligt internationella Cochrane-institutet kan fysisk träning minska fallolyckor hos äldre med hela 40 procent.

Friskis & Svettis vill inleda Europaåret för aktivt åldrande 2012 med att uppmärksamma vikten av fysisk träning genom hela livet. Att träna är naturligt och något som alla mår bra av, men en daglig aktiv livsstil genom hela livet blir verklighet bara om människor känner sig inspirerade.

Fysisk aktivitet bidrar också till att den enskilda individen själv kan klara av sina vardagliga bestyr, vilket betyder mycket för livskvaliteten. Att själv handla och laga den mat man uppskattar, att kunna röra sig obehindrat och helt enkelt ta hand om sig själv är viktiga må-bra-faktorer.

Friskis & Svettis föreslår därför:

•Att Landstinget Gävleborg ska säkerställa att den äldre vid varje sjukvårdsbesök får frågan om hur hon eller han tränar och rör på sig i vardagen. Den äldre ska få tips och råd om hur hon eller han bäst kan träna och vara aktiva med utgångspunkt i hennes eller hans individuella förutsättningar.

•Att kommunerna i Gävleborg ska säkerställa att det på alla seniorboenden finns förutsättningar att dagligen utöva fysisk aktivitet.

Alla idrottsföreningar och träningsaktörer måste dessutom fortsätta inspirera till träning genom hela livet. Kan vi skapa ännu bättre förutsättningar för både yngre och äldre att träna och ha en aktiv livsstil kommer vinsterna att bli mycket stora för både individen och samhället.

Niklas Tyni
verksamhetschef Friskis & Svettis, Gävle
Ninni Ekström
ordförande Friskis & Svettis Hudiksvall
Anna Iwarsson
generalsekreterare Friskis & Svettis

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons