Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större mångfald gynnar alla mediekonsumenter

Annons

Som politiker har vi att se till allmänintresset, skriver Lars Beckman och Carl-Oskar Bohlin, M, i en replik till P4 Gävleborgs chef Leif Eriksson

Leif Eriksson, chef över den statliga radiokanalen Radio Gävleborg, representerar ett särintresse – den statliga radion - medan vi som riksdagsledamöter har att se till allmänintresset när det gäller mediautbudet och mediepolitiken i Sverige.

Detta är viktigt att ha som bakgrund när debatten nu tar fart i Gävleborg. Vi välkomnar självfallet den statliga radions företrädares debattlystnad för det är viktigt att debatten förs öppet om framtidens medieutbud i den statliga regin.

Vår utgångspunkt är att det ska vara fri konkurrens på lika villkor mellan alla medieformer och inte minst mellan de olika radioföretagen.

Under tiden det har funnits privat och från staten fri radio i Sverige så har branschen betalt cirka 2.1 miljarder i koncessionsavgift och under samma period har den statliga radion erhållit 35.9 miljarder i anslag via tv och radioavgiften. Trots dessa ojämlika villkor så har den fria radion cirka 30 % av lyssnarna i Sverige.

Men det vore helt fel att enbart jämföra den statliga medieverksamheten med de fria TV- och radiokanalerna, utan man måste istället ta hänsyn till hela mediesituationen i Sverige. Idag kan man enkelt ta del av medieutbudet från hela världen i en modern mobiltelefon via en så kallad app. Allt i syfte att vi som mediakonsumenter ska kunna ta del av nyheter eller andra programutbud när vi själva önskar. Det är inte heller rimligt att ha en reklamskatt på tidningarna utan den bör avvecklas helt i linje med riksdagens uttalande till regeringen.

Man måste kunna tänka nytt och fritt om vilken roll som staten ska ha när det gäller framtidens medieutbud. Här är Leif Eriksson mycket otydlig i sitt svar till oss.

Vill Eriksson ha konkurrens på lika villkor mellan medieföretag och vilka slutsatser drar han då för det bolag som han själv är anställd i och som han har betalt för att försvara? Är det optimalt att staten driver fyra radiokanaler i Gävleborg eller ser han framför sig fler eller färre kanaler? Vill Eriksson att de fria radiokanalerna ges bättre ekonomiska förutsättningar genom ett borttagande av koncessionsavgifterna? Vill Eriksson att radiobranschen får starkare sändare regionalt så att man kan täcka hela länet? Vill Eriksson överhuvudtaget ha en konkurrens i etermedia?

Idag är det många unga som har valt och väljer att gå medieprogram och det finns också en stor kompetens hos många unga på medieområdet. Tänk tanken att vi hade verkligt fri konkurrens på medieområdet så att det uppstod flera möjligheter för alla unga att få förverkliga sin dröm att arbeta på en tv eller radiokanal eller annan medieform. Det är en utveckling som vi vill se och vi är helt övertygad om att det finns ett stort intresse för alla som bor i Sverige att få så stort medieutbud som möjligt.

Som politiker har vi att se till allmänintresset och Leif Erikssons har att försvara det system som råder. Det har vi respekt för och vi hoppas att fler mediechefer i länet ger sin syn på den regionala medieutvecklingen.

Vilken roll ska staten ha och vilken roll ska de fria medierna ha oavsett om det är tidningar – radio – TV eller internet eller någon annan medieform som vi inte ens idag vet om. Det fanns politiker som trodde att internet skulle bli en fluga men det blev det som bekant inte. Det visar hur svårt det är att sia om framtiden.

Den här debatten i GD har inspirerat oss till att nu med omedelbar verkan göra en Sverigeresa med nedslag på olika orter hos de fria radiostationerna och medieutbildningarna, men även hos de statliga radiostationerna, för att lyssna in hur man ser på framtidens mediepolitik och se om vi kan få idéer till ett bättre system än dagens ordning så att vi får en större mångfald – till gagn för alla mediekonsumenter.

Lars Beckman

Carl-Oskar Bohlin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons