Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömvallen blir ett uppiffat friluftsmuseum

Annons

Det enda förnuftiga alternativet om vi vill att det fortfarande spelas elitfotboll i Gävle är att uppföra en komplett arena på Sätraåsen som hänger ihop Läkerol Arena, skriver Ivars Jegers.

Det är ledsamt att behöva konstatera att Gävle kommuns styrande – avseende ny fotbollsarena på Sätraåsen i Gävle – inte en enda gång förmått att redovisa vare sig några strategiska utgångspunkter eller perspektiv i frågan. I stället får jag osökt en obehaglig känsla av att de politiskt ansvariga hellre väljer att administrera förelagda löpande ärenden än att bedriva en tydligt uttalad viljeinriktad politik i syfte att utveckla kommunen.

Jag kan ha fel. Men det är hur som helst inte helt enkelt att förstå vad de vill. Kanske saknar de vilja? Eller strategi? Eller intresse? Vad vet jag?

Vad jag däremot vet är att om man ingenting vill, om man saknar framtidstro, så behövs heller inga strategier. Det är ogörligt att formulera en strategi utifrån liknöjdhet och ängslig passivitet – den förutsätter nämligen att man inte bara vill, utan också att man har genomtänkta argument, att man agerar, det vill säga att man gör någonting.

Denna politiskt perspektivfattiga håglöshet är alltså nu på väg att sänka sig som ett blytungt blött täcke över Gefle IF FF:S ambitioner att skapa anständiga villkor för en fortsatt utveckling och överlevnad av elitfotbollen i kommunen.

Det enda för dagen förnuftiga alternativet – ur såväl sportsligt som ekonomiskt och besöksnäringspolitiskt perspektiv – om vi vill att det fortfarande spelas elitfotboll i Gävle och om vi vill berika staden med en smula attraktionskraft – är att uppföra en komplett arena på Sätraåsen som hänger ihop med Läkerol Arena och inte rusta upp en föråldrad idrottsplats i förfall – en anläggning som till och med Länsstyrelsen i praktiken gett museal status och därmed satt stopp för all möjlig funktionell expansion och utveckling av den verksamhet som bedrivs där.

Kommunledningen förefaller dock vara av uppfattningen att det kanske till och med kan vara käckt att spela elitfotboll i ett uppiffat friluftsmuseum – men det är en lika orimlig som barock tanke som att fortsätta bedriva persontrafik med häst och vagn och inte tillåta taxi med motiveringen att – skor vi bara om hästen duger det lika bra med droska.

Bevisligen går det att spela fotboll på Strömvallens idrottsplats, men just inte så mycket mer. Läktarmiljön är torftig och obekväm för åskådarna, omklädningsrummen delar spelare och funktionärer med råttor och möss och de kommersiella utrymmena – som skulle kunna bättra på klubbens ekonomi avsevärt är i den mån de förekommer obetydliga eller provisoriska.

En ny läktare på Strömvallen skulle visserligen leva upp till Fotbollförbundets baskrav så att det från och med 2014 vore möjligt att fortsätta spela elitfotboll på idrottsplatsen, men det är en lösning som för Gefle IF FF inte vill ha eftersom den inte medför några vare sig sportsliga eller ekonomiska utvecklingsmöjligheter. För Gefle IF FF är det en fördyrande, kortsiktig och oönskad lösning. För skattebetalarna en onödig kostnad. Strömvallen behöver helt visst rustas upp. Men i så fall för att bredd- och skolverksamheten skall kunna bedrivas i en anständig miljö.

Innebörden i kommunledningens nej till att uppföra en fotbollsarena på Sätraåsen innebär i realiteten att man går in med dobbarna före och sparkar undan fötterna för Gefle IF FF:s ambitioner att erbjuda kommunens fotbollspublik och sponsorer en värdig miljö och att utveckla stadens elitfotboll.

Ivars Jegers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons