Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studierabatt på landet

Vänsterpartiet har lanserat ett enkelt och effektivt förslag för att locka högutbildade personer till landsbygden.

Annons

Systemet används redan i Nordnorge och ger rabatt på studielånet till vissa yrkesgrupper som bor och arbetar på landsbygden.

Vi behöver hitta nya modeller för att utveckla landsbygden. Det ska finnas en morot för den som har utbildat sig att flytta till landsbygden. I Norge kan man få en rabatt på tio procent på sitt studielån för varje år man arbetar i en stödregion.

Landstingen i Sverige lägger årligen cirka två miljarder kronor på att hyra in vårdpersonal från bemanningsföretag, Gävleborg står för en tiondel av den kostnaden. Men det är inte bara vårdpersonal som saknas. Det saknas dessutom lärare, poliser och ingenjörer för att nämna några exempel. Stora pensionsavgångar de närmaste åren kommer att förvärra situationen.

Vi har stora problem med att rekrytera högutbildad personal i stora delar av Sverige. Gävleborg använder hyrläkare till högst kostnad i landet, samtidigt som man för mindre än ett år sedan erbjöd en bonus på en halv miljon åt läkare som blir anställda.

Förhöjda läkarkostnader leder till en sämre samhällsservice för medborgarna. Vänsterpartiets förslag omfattar i första hand stödområde A, enligt EU:s regler, vilket innefattar större delen av Norrland och skulle kosta omkring 500 miljoner kronor att genomföra. Det är en kostnad värd att ta för att få personal där den gör nytta och behövs.

Xamuel Halfvars

Distriktsordförande

Alf Norberg

Landstingsråd

Vänsterpartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons