Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surrande politiker

Nu behövs det tydliga beslut om myggfrågan, skriver Carl-Ewert Ohlsson.

Annons

Det är fullt möjligt att det görs fantastiska insatser från politisk sida som inte syns och hörs. Allt för att göra situationen dräglig för såväl befolkning, turister som tamdjur efter Dalälven. Ett område med så många positiva förtecken – men som begränsas framförallt av stickitusmyggorna.

Det som är viktigt nu är en framtida organisationen av myggbekämpningen i kommunerna vid nedre Dalälven – liksom i kommuner i andra delar av landet.

Viktigt är att det statliga stödet går till en organisation som är nationell så vi inte lämnar medborgarna i alla andra svenska kommuner utan hjälp mot myggen. När Sandvikens kommun (och andra kommuner) tar beslut om att finansiera myggbekämpning för 2013 så måste beslutet vara tydligt riktat för myggbekämpning – men utföraren ska inte preciseras.

Befolkningen måste vara nöjda med hur såväl ansvar- som bekämpning sköts. Det gäller att kunna ta ansvar för att ordna ekonomin och att i väldigt god tid innan pengarna är slut säkerställa att ekonomi finns för en fortsättning. Brist på framförhållning och engagemang bidrar till en situation utan säkerställd framtid för myggbekämpning i Sverige och nedre Dalälven. Där de enda personer som har den kompetens och erfarenhet som krävs för att genomföra bekämpning är uppsagda från årsskiftet.

Den senaste tiden har politiker från de flesta partier sökt medialt utrymme för att visa sitt stöd till de drabbade i myggområdena. Uttalat sitt stöd och vällovligt uttalat sig för en långsiktig ekonomisk lösning. De boende behöver få situationen långsiktigt löst. Surrande politiker som saknar beslutspotens gör inte situationen bättre!

Beslutet borde komma nu och inte fortsättningsvis bli kvarglömt i en långbänk. Regeringens beslut ska innehålla följande;

– att upprätta ett nationellt myggbekämpningscentra i Österfärnebo

– att uppdra till folkhälsoinstitutet, att utifrån situationen i nedre Dalälven, studera hur människor påverkas av myggen utifrån stressreaktioner och livskvalitet

– att initiera en studie kring spridning av sjukdomar genom mygg, exempelvis om Ockelbosjukan kan vara relaterad till detta

– att det nationella centrat finansieras årligen från statens sida med 15 miljoner kronor

Befolkning och tamdjur är inte betjänta av röstfiske. Däremot av tydligt fattade politiska beslut.

Carl-Ewert Ohlsson

Årsunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons