Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surströmming är OK

Annons

Försök inte skrämma upp GD:s läsare, skriver Åsa Westlund, S, i en slutreplik i debatten om Östersjöfisk.

Anders W Jonsson, C, påtalar i sitt svar till mig det faktum att det ligger i fiskarnas intresse att få fortsätta sälja giftig fisk. Självklart är det så. Men livsmedelssäkerhet bör inte styras av vad som är bra för enskilda näringsidkare, utan utifrån vad som är bra för folkhälsan. Däremot har förstås samhället ett ansvar för att mildra de konsekvenser detta kan få för en utsatt näring.

Livsmedelsverkets rapport visar att tusentals barn och foster riskerar att få i sig för höga halter dioxin. Det är något som alla, även den svenska regeringen, borde ta på större allvar. I stället har man försökt mörklägga Livsmedelsverkets rapport. När jag frågade EU-kommissionen om de kände till Livsmedelsverkets rapport, svarade de nämligen att varken kommissionen eller dess expertgrupp har fått kännedom om den.

Halterna av dioxin i strömming i Östersjön sjönk fram till mitten av 1980-talet, men sedan har de dessvärre legat på en relativt oförändrad nivå.

Jag uppskattar att Anders W Jonsson nu är tydligare med att jag inte vill förbjuda surströmming, eftersom jag ju vill ha kvar undantaget för att använda dioxinfisken till surströmming. Men tyvärr försöker han skrämma upp läsarna med att surströmmingen skulle hotas även om surströmmingen undantogs från dioxinreglerna. Jag nöjer mig med att konstatera att Fiskeriverket verkar göra en annan bedömning.

Åsa Westlund

Europaparlamentariker, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons