Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag ’socialmoderat’ Gävleopposition

Hur skall det kunna bli en förändring i Gävle när inte ens det största oppositionspartiet tycks vilja ha en förändring? skriver Torbjörn Edlund, tidigare kommunalpolitiskt aktiv, som här går till hårt angrepp mot dagens M-ledning i Gävle

Annons

Den moderate riksdagsledamoten Tomas Tobé tog för en tid sedan upp tre angelägna problem på GD:s debattsida vilka han anser att det behövs en bättre och mer samlad insats för att komma till rätta med – otrygghet på stan, hög arbetslöshet och dålig integration.

Det var en utmärkt debattartikel som fick mig att fundera på varför vi i Gävle har de här problemen.

Det är ju först och främst de styrandes dvs Socialdemokraternas ansvar, men enligt min mening har den svaga oppositionen inte orkat och kanske inte heller velat agera kraftfullt i den politiska debatten.

Bristen på vilja att markera opposition från Gävlemoderaternas sida var en av anledningarna till att jag hoppade av kommunpolitiken för några år sedan.

Socialdemokraterna verkar ha en strategi att försöka liera sig med oppositionen för att kunna sitta kvar vid makten och köttgrytorna. Man ”skjuter” ju inte sina vänner...

Några exempel på händelser, både i stort och smått:

– Tekniska Nämnden tillsammans med ansvariga tjänstemän reste för ett antal år sedan till Orbaden för utbildning och information i samband med en ny mandatperiod.

Tidigare hade nya ledamöter fått presentera sig själva inför nämnden, men den här gången skulle vi presentera varandra. Det kan väl vara OK, men här var det fråga om att presentera nya ledamöter från andra partier och över blockgränsen.

Jag fick på min lott en vänsterpartist och protesterade direkt. Ordförande i nämnden tyckte det var dåligt av mig, det handlade ju om att lära känna varandra!

”Jag sitter i Tekniska nämnden som representant för våra väljare och då ingår det inte i uppdraget att jag skall lära känna vänsterpartister”, ungefär så sa jag.

Det slutade med en kompromiss och jag fick på min lott att presentera en partikamrat i stället.

Det här var bara en i raden av försök från sossarna att skapa vänskapsband mellan blocken. Den här typen av resor i sig är ju en ren teambuilding-grej. Och många resor blir det. Det är ju också väldigt tydligt att oppositionspolitikerna hellre följer med på resorna i stället för att kritisera dem.

– Ungefär vid samma tidpunkt förlorade sossarna omröstningen om kommande års budget i kommunfullmäktige.

Genom ett taktiskt misstag från dåvarande ordförande i kommunfullmäktige blev V utmanövrerade och kvar var bara tre förslag, sossarnas, ”Alliansens” samt Moderaternas, som hade ett eget förslag.

Före omröstningen samlades grupperna var för sig och då föreslog Moderaternas dåvarande oppositionsråd att man skulle lägga ner sina röster, vilket skulle ha inneburit att sossarna vunnit.

Efter kraftiga protester från några av Moderaterna lommade gruppledaren över till de övriga Allianspartierna och kom överens om att rösta tillsammans. Efter omröstningen passerade Mats Ågren, dåvarande kommunalråd, S, Moderaternas oppositionsråd och väste ”förrädare”...

Till saken hör att sossarna arbetade efter den borgerliga budgeten och, åtminstone i Tekniska Nämnden, inte raljerade över eventuella konsekvener. Det kom väl fler omröstningar...

– I samband med debatten om Gävle skulle ansöka om Kulturhuvudstadsåret gick Inger Källgren-Sawela, Moderaternas nuvarande oppositionsråd, till kraftigt försvar för det socialdemokratiska förslaget.

Det var upprörande eftersom nästan hela moderata gruppen var emot ansökan, men genom Källgren-Sawelas agerande blev de mer eller mindre tvingade att hålla inne med kritiken eftersom sossarna annars kunde ha gjort en stor affär av det hela.

– I samband med att sossarna meddelade att kommunens förslag till lösning av VA-frågan på Norrlandet (med dryga anslutningsavgifter) skulle göras om blev Inger Källgren-Sawela intervjuad av lokalradion. I stället för att passa på att ge sossarna en känga sa hon, kort sammanfattat, att ”vi fattade fel beslut”.

Vilka vi? Inger Källgren-Sawela och sossarna?

De två senaste exemplen förstärks också om man vet att Inger Källgren-Sawela i samband med en kurs för aspiranter till politiska uppdrag sa att hon inte är riktigt moderat, mer socialmoderat...

Med sådana oppositionsledare kommer sossarna att kunna fortsätta att abonnera på platserna vid köttgrytorna!

Hur skall det kunna bli en förändring när inte ens det största oppositionspartiet tycks vilja ha en förändring? Och frågan är om det över huvud taget skulle bli någon förändring om Allianspartierna tog över makten i Gävle?

I vilket fall så blir min slutsats att med en starkare opposition hade de problem som Tomas Tobé så förtjänstfullt belyser kunnat vara något mindre problem om oppositionen agerat kraftfullare! 

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons