Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svara på frågorna, Lars Beckman

Annons

Varför vill du överge den svenska modellen? Varför vill du lagstifta om sänkta löner? Väljarna har rätt att få veta före valet, skriver Hans Hellström S, Hofors och Patrik Jonsson S, Ockelbo

Lars Beckman ondgör sig över vad han kallar “buskisskämt” i vår replik till honom. Det tyder kanske på att vi anpassat oss bra till Beckmans komiska och obalanserade sluggerstil. Den leder ju osökt tankarna till dråplig humor av enklare sort. Men låt oss nu inte förlora oss i skämtsamheter, utan med allvar granska Beckmans påståenden.

Lars Beckman påstår att Socialdemokraterna inte har någon politik för att få människor i arbete. Det är fel! Arbetslösheten under regeringen Löfven minskar och sysselsättningen ökar. Tack vare sunt förvaltade statsfinanser finns nu utrymme för satsningar på utbildningar så att arbetslösa kan ta de många lediga jobben. Socialdemokraterna storsatsar också på fler tjänster inom polisen och välfärdssektorn, extratjänster m.m.

Beckman påstår att extratjänster är meningslösa. Arbetsförmedlingen beskriver dem däremot som en extra resurs för arbetsgivare, samtidigt som den arbetslöse får ett jobb med bra villkor och en chans att komma in i arbetslivet. I april hade 14 621 personer extratjänster. Istället för att gråta över att statistiken härigenom “piffas till”, föreslår vi att Lars Beckman glädjer sig med alla dessa nyanlända eller tidigare arbetslösa som annars hade saknat ett jobb att gå till.

Beckman påstår att långtidsarbetslösheten (längre än sex månader) i Sverige ökar. Det är fel! Arbetsförmedlingen visar i sin färskaste månadsstatistik (från april) en minskning med 2,1 procent jämfört med året före. Även statistiken från SCB för första kvartalet 2018 visar en minskning.

Om man granskar moderaternas “arbetslinje” hittar man bara gammal unken högerpolitik. Det i särklass mest kontroversiella förslaget - och här är Lars Beckman av någon anledning mycket tystlåten - är de så kallade “inträdesjobben”. Moderaterna vill genom lagstiftning våldföra sig på kollektivavtalen och den svenska modellen genom att hänvisa ungdomar utan gymnasieexamen och nyanlända till en ny sorts låglönejobb med löner 30 procent under kollektivavtalens lägstlöner. Drastiskt sänkt lönenivå för de omedelbart utsatta personerna och kraftig press nedåt på allas löner på stora delar av arbetsmarknaden skulle bli följden.

Vi vill därför passa på att återigen ställa två frågor till dig, Lars Beckman. Du har fått dem två gånger tidigare, men hittills har du, trots din ordrikedom i övrigt, inte besvarat dem. Varför vill du överge den svenska modellen? Varför vill du lagstifta om sänkta löner? Väljarna har rätt att få veta före valet.

Hans Hellström (S), Hofors Patrik Jonsson (S), Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons