Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra problem löses inte med köttskatt

I Jordbruksverkets rapport om hållbar köttkonsumtion som släpptes häromdagen diskuteras konsekvenserna av köttkonsumtion. Rapporten fastslog att en ”köttskatt” kan vara ett styrmedel, bland flera andra.

Annons

Vi säger nej till en sådan lagstiftning av flera skäl men det viktigaste skälet är människors möjligheter att göra medvetna val utan politisk klåfingrighet. 
Matkonsumtion har miljökonsekvenser. Konsumenter som är informerade tar större ansvar för miljömässigt smarta val i butiken och vid restaurangbesök. Det går att göra val som minimerar miljöpåverkan och främjar hållbar matproduktion utan lagstiftning och extra straffskatter.
Varje människa kan försäkra sig om hållbar köttkonsumtion genom att konsumera medvetet. Svenskt kött tenderar att var mer klimatsmart än importerat av flera skäl. I många länder skövlas skog för att skapa betesmark och framställa sojabaserat foder, något som får negativa följder för klimatet. Svenska betesdjur värnar istället den biologiska mångfalden eftersom de håller landskapet öppet och gynnar artrikedomen. Animalieproduktionen i Sverige sker under strikta kontroller, utan en systematisk användning av antibiotika som är vanlig i EU och resten av världen. Transporterna av maten är dessutom mycket kortare. Ännu bättre är att välja vilt.
Införande av en köttskatt skulle få konsekvenser som skulle slå mot de svagaste i samhället. De som redan idag har svårt att få matbudgeten att gå ihop skulle behöva byta ut kött mot ersättningar som har sämre proteininnehåll, alternativt en lägre kötthalt med fler tillsatser. Att slå mot socialt utsattas val av mat är varken moraliskt eller önskvärt.
Skulle man, som vissa föreslår, bara fokusera på koldioxidutsläpp så har vi redan väl fungerande koldioxidskatter på plats. Ytterligare skattegrundande faktorer skulle leda till ännu en administrativ börda med ytterst begränsad nytta för miljön.
Konsumenter bör välja miljösmarta produkter. Detaljreglering från politiker är varken nödvändig eller önskvärd. Sverige har bra förutsättningar Att gå överstyr med ogenomtänkta förslag såsom köttskatt skulle slå mot socialt utsatta människor, djurhållning och de företagare som försörjer sig på köttproduktion.

Åsa Coenraads (M), Riksdagsledamot i Miljö- och jordbruksutskottet
Lars Beckman (M), Riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons