Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk mat måste bli dyrare

Annons

Mjölken är för billig, anser Lantbrukarnas riksförbund

Om 40 år är vi nio miljarder människor på jorden. För att alla ska ha mat för dagen behöver världens livsmedelsproduktion till dess ha ökat med 60-70 procent.

Sverige har goda förutsättningar att hjälpa till. Vi har gott om vatten, utmärkt jordbruksmark och våra djur är uppfödda under världens strängaste djurskyddslagstiftning. Vi har vid en internationell jämförelse mycket låga nivåer av både antibiotika och växtskyddsmedel.

Om alla producerade kött på det sätt som vi gör i Sverige, skulle världens utsläpp av växthusgaser vid köttproduktion minska med 40 procent.

Just nu råder en akut kris för svenska mjölkbönder, som förutom stigande foderpriser även får utstå sjunkande världsmarknadspriser för mjölken. Dagens stora prissvängningar på mjölkmarknaden kan inte bara förklaras med en sund och fungerande världsmarknad utan även en ökad spekulativ handel. Men lösningen är inte lägre spannmålspriser – lösningen är att priserna på mjölk och kött följer med upp.

Vi i LRF menar att fler måste dela på ansvaret. Det är helt orimligt att den enskilda mjölkbonden ensam är dragspel i handelskedjan när världsmarknadspriser rör sig upp och ner. Vi har med glädje noterat att det pågår flera olika upprop i sociala medier där konsumenter manifesterar att de gärna betalar mer för den svenska mjölken för att stödja oss.

Det svenska jordbruket både kan och vill vara med och ta ansvar för en hållbar, global jordbruksproduktion. Förbättrade villkor för småföretagare och livsmedelsproducenter skulle ge råg i ryggen och öka våra chanser att lyckas.

Det skulle också betyda mycket om Sveriges regering insåg vikten av att nyttja de möjligheter som finns inom EU:s jordbrukspolitik.

Jan Thorén

Ordförande, LRF Gävleborg

Helena Jonsson

Förbundsordförande

Lantbrukarnas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons