Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en ny klimatlag

Den globala medeltemperaturen ökar farligt snabbt, skriver Åsa Romson och ­Bodil Ceballos, MP

Annons

Med dolda underskott, missvisande siffror och förskönad verklighet sköter Reinfeldt och Borg den svenska klimatpolitiken lika illa som den grekiska regeringen har skött ekonomin. Det håller inte.

Precis som ett budgettak var nödvändigt för att klara Sverige ekonomiska kris på 90-talet är ett utsläppstak nödvändigt för att Sverige ska ta sin del av klimatansvaret.

Den globala medeltemperaturen ökar farligt snabbt. Världen över märks klimatförändringarna i form av smältande isar, fler torrperioder och mer extrema oväder. Förändringar som slår hårt mot infrastruktur och livsmedelsproduktion. För att undvika klimathotet måste världens och Sveriges utsläpp minska kraftigt för att senast år 2050 i princip vara noll.

Även om utvecklingen är på väg åt fel håll så är det inte för sent. Om vi börjar använda klimatsmarta och miljövänliga lösningar kan utsläppen minskas till hållbara nivåer. FN har visat att om världens länder investerar två procent av BNP inom tio sektorer som minskar utsläppen, exempelvis förnybar energi, byggnader och industri, så kan klimathotet undvikas.

Den senaste statistiken visar att Sveriges utsläpp 2010 ökade kraftigt. Att regeringen skyller ökningen på högkonjunktur och kall vinter visar på dess oförmåga att hantera klimatkrisen. Sanningen är att utsläppen ökar på grund av uteblivna framtidsinvesteringar, nästan gratis utsläpp inom EU:s utsläppshandel och årliga miljardsubventioner till miljöskadlig verksamhet. Regeringens klimatarbete saknar tydliga mål på både lång och kort sikt, kontinuerlig uppföljning utifrån oberoende granskning och analyser med konkreta åtgärder.

Det behövs helt enkelt mer ordning och reda i klimatpolitiken. Därför vill Miljöpartiet att alla riksdagens partier enas om en klimatlag – ett klimatpolitiskt ramverk med samma ansvar, disciplin och långsiktighet som ramarna för den ekonomiska politiken.

Inspirationen till en klimatlag kan hämtas från Storbritannien som 2008 antog Climate Change Act. En klimatlag och dess klimatpolitiska ramverk anger det utsläppstak som varje regering måste förhålla sig till. Det är sedan upp till varje regering att välja styrmedel och åtgärder, utifrån vad som är mest klimat- och kostnadseffektivt. Med tydliga mål, planer och uppföljningar skapas den tillförlitlighet och långsiktighet som krävs för att bygga ett klimatsmart och miljövänligt samhälle.

I Storbritannien har allmänheten, näringslivet och politikerna insett att långsiktigt klimatansvar är en möjlighet som skapar jobb, säkrad välfärd och livskvalitet. I Tyskland och Danmark leder klimatsmarta investeringar till hundratusentals nya jobb.

Sverige har världens bästa förutsättningar att ta verkligt klimatansvar. Vår utbyggda vattenkraft, långa och vindrika kust, högteknologiska kompetens, moderna industri, och vårt kunnande inom jord- och skogsbruk ger oss möjligheter som få andra länder har. Om våra grannländer kan, så kan även Sverige ta klimatansvar och moderniseras.

Att regeringen skyller ökningen på högkonjunktur och kall vinter visar på dess oförmåga att hantera klimatkrisen

Bodil Ceballo (MP)

Åsa Romson (språkrör MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons