Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige borde medla mellan USA och Iran

USA:s och Israels påståenden om att Iran håller på att utveckla kärnvapen stämmer knappast, menar Grön Ungdoms språkrör Erik Thor.

Annons

Det pågår en enorm militär upprustning i Mellanöstern. USA håller på att skicka över tiotusentals trupper till Israel, i sällskap med stridsflygplan, och upprustar flera av sina militärbaser i området omkring Iran.

Israels och USA:s hot om våld riskerar att på bara några dagar leda till fullskaligt krig med Iran.

Det är här Sverige borde bryta in och kräva omedelbara förhandlingar mellan parterna, istället för att bli passiva påhejare när kriget väl börjat. Iran må styras av en hemsk diktator, men de som riskerar att dö i konflikten är människor. Ett krig mellan länderna skulle i sin tur kunna få enorma konsekvenser för hela världen.

Bakgrunden till konflikten är att man sedan 1970 påstått vid flera tillfällen att Iran håller på att utveckla kärnvapen, men USA:s försvarsminister erkände i en intervju nyligen att så inte var fallet. Däremot har Iran utvecklat bränslestavar för kärnkraft.

I stället är den främsta förevändningen att Iran är ansvariga för terrordådet mot World Trade Center i New York den 9/1 2001, och att Iran tillhör ”The Axis of Evil”, stater som hatar amerikaners frihet.

Att Iran skulle samarbeta med Al Qaida är inte ett särskilt trovärdigt uttalande, då Al Qaida genomfört flera terrorattentat mot Iran genom åren. Al Qaida har också direkt stöttat Jundallah, en av de mest aktiva anti-iran-terrorgrupperna, både före och efter 9/11.

Det är dock uppenbart att det finns större, ekonomiska, intressen av att gå in i en konflikt med landet – Irans stora oljereserver.

Iran har de tredje största oljereserverna i världen. Och det är en trend som speglas i konflikter över hela världen, jakten på resurser som olja och energi leder till kapprustning och till att de militära utgifterna ökat enormt de senaste åren. Det är galenskaper att rika länder fortfarande är beredda att döda för att ytterligare öka sitt välstånd.

Sverige har de senaste tjugo åren helt övergett sin neutralitetspolitik och deltar idag aktivt i konflikter världen över, bland annat i Afghanistan och i Libyen.

Sveriges politik är dock inte en trovärdig politik för fred. För att nå dit krävs att vi engagerar oss mer i länder och konflikter där krig håller på att utbryta, och i zoner där krig precis har avslutats. Det är också där vi kan göra mest skillnad för människor och för att förbättra deras vardag.

Vill vi aktivt verka för fred behöver vi överge den tysta diplomatins politik, och finnas till hands i konflikter där vi verkligen behövs. Det saknas idag länder som aktivt driver på mot nedrustning, mot kärnvapen, mot krigföring och för mänskliga rättigheter.

Det finns allt utrymme i världen för Sverige att ta plats som ett land som vågar stå för vad vi tror på. Ett litet land som Maldiverna har lyckats ta plats i hela världens medier genom att kämpa mot klimathotet. Sverige kan ta plats i hela världen genom att stå upp för fred och för demokrati. Det finns människor över hela världen som vill lyssna.

Även i det mest krigshetsande landet i världen finns det en enorm rörelse som arbetar för fred och för förändring som vill höra den rationella rösten för fred.

Erik Thor, Språkrör Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons