Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sysselsättningen ökar

Tomas Tobé och Eva Lohman gläds åt utvecklingen på arbetsmarknaden.

Annons

Det blir en rekordstor ökning av sysselsättningen i år. Under 2011 beräknas 107 000 fler få del av den gemenskap ett arbete ger, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos. Det handlar om personer som skulle stå väldigt långt från arbetsmarknaden om oppositionen fått driva sin politik. Den viktigaste uppgiften för regeringen har varit – och är fortsättningsvis – att sänka arbetslösheten och öka sysselsättningen. RUT- och ROT-avdragen, jobbskatteavdraget, nystartsjobben, jobb- och utvecklingsgarantin och instegsjobben är bara några exempel på reformer för att stödja människor tillbaka till arbete.

Insatserna har framförallt riktat sig till dem som har råkat illa ut i krisen. Att vi nu ser en positiv utveckling på arbetsmarknaden är ett tydligt tecken på att insatserna gett resultat. Men fler jobb kommer inte av sig själv. Det är i företagen som jobben växer. Regeringen har minskat regelkrånglet, gjort det billigare att anställa och sänkt skatterna för företag. Det är välkomna förändringar som särskilt gynnat småföretag. Men självklart finns det också mycket som kan förbättras. Arbetet med att utforma regler så att de är bättre anpassade till företagens villkor och verklighet måste fortsätta.

Vi moderater vill att alla som kan arbeta ska få möjlighet att göra det efter sin egen arbetsförmåga. Att kunna försörja sig själv, få en arbetsgemenskap och att komma till sin rätt är viktigt för alla. För de som har svårt att konkurrera på den vanliga arbetsmarknaden behövs fler anpassade arbetsuppgifter. Därför har regeringen nyligen beslutat att ge Arbetsförmedlingen 3 000 nya platser till personer med nedsatt arbetsförmåga. En stor utmaning är att se till att återhämtningen på arbetsmarknaden blir varaktig.

Beräkningar visar glädjande nog att sysselsättningen väntas öka även 2012. Om Arbetsförmedlingens prognos slår in är det den största ökningen som uppmätts. Men det räcker inte. Ska Sverige vara ett välståndsland i framtiden behöver vi göra mer. Arbetet med att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag fortsätter därför.

Tomas Tobé, M, Ordförande arbetsmarknadsutskottet

Eva Lohman, M, Riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons