Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systemet ska stå för försäljningen

Kampen mot svartspriten är viktig, men måste föras på andra sätt än att kraftigt öka tillgången till laglig sprit, anser Barbro Westerholm, FP, och Anders Andersson, KD.

Annons

Den olagliga handeln med alkohol är ett stort problem i Sverige. Det har Roger Forslund (GD 28/12) helt rätt i. Men att utifrån det dra slutsatsen att vi därför måste öka tillgängligheten till alkohol i Sverige och börja sälja sprit i livsmedelsbutikerna, är helt fel väg. Det skulle utan tvekan bidra till ökad alkoholkonsumtion och fler alkoholskador, alkoholrelaterade brott och sociala problem som framförallt skulle drabba barn och unga.

I dag växer 400 000 barn upp i familjer där en eller båda föräldrarna har svåra problem med alkohol. Misshandel, bråk, övergrepp och utsatthet är vardag för många av dessa.

Sara, som växte upp med en alkoholiserad pappa, menar att barn inte ska behöva ta hand om sina föräldrar när de ligger och kräks om morgonen. Hennes berättelse om sin uppväxt är bara ett av många starka budskap från de som själva har drabbats.

Och varje vecka dör fler än en person på grund av rattfylla. Forskningen är tydlig när det gäller alkoholens negativa verkningar: att öka tillgängligheten till starköl, vin och sprit på det sättet som Forslund förespråkar skulle få allvarliga konsekvenser såväl socialt som hälsomässigt.

Därför är det viktigt att vi har en ordning för ansvarsfull alkoholförsäljning i Sverige, där Systembolaget tar ansvar för att inte driva på för ökad försäljning genom marknadsföring, lockpriser och erbjudanden, och inte heller säljer till barn och unga under 20 år, till berusade eller när det finns risk för langning. 67 procent av svenskarna stöder Systembolagets ensamrätt på detaljhandelsförsäljning av alkohol, enligt en färsk undersökning från Sifo.

Problemet med svartsprit är allvarligt, men kampen mot svartspriten måste föras på andra sätt än att kraftigt öka tillgången till sprit. Exempelvis genom att tullen, polisen och skatteverket får ökade möjligheter att begränsa den olagliga spritens spridning i Sverige.

Risken är överhängande att denna framgångsrika ordning, som kombinerar god service med ansvar, skulle undergrävas om man öppnade för annan, kommersiell, försäljning av alkohol.

Därför säger vi nej till så kallad gårdsförsäljning, men tycker att det är bra att Systembolaget ökar möjligheterna att sälja och köpa lokalt producerade drycker i hela landet.

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot, FP

Anders Andersson

Riksdagsledamot, KD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons