Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack och lov för LOV

Annons

Om de privata alternativen inte lyckas så får de lämna sitt uppdrag. Så sker nästan aldrig med offentliga verksamheter, skriver Torbjörn Edlund, Gävle

För Vänsterpartiet är principerna viktigare än människorna. Jag förstår inte att någon av fri vilja röstar på dem.

Historien visar att det är otroligt svårt för offentliga organisationer att utvecklas i positiv riktning. De privata alternativ som finns inom skola, vård och omsorg måste helt enkelt vara bättre än de offentliga konkurrenterna för att lyckas. Att man kan tjäna pengar på skola, vård och omsorg vet vi redan – se på all personal som får lön! Så den principen är redan passé.

Förstår inte Vänsterpartiets politiker att det måste vara ett systemfel i den offentliga verksamheten när privata vinstdrivna företag klarar av samma uppgift för samma pengar? De företag som inte lyckas försvinner från marknaden.

Problemet för de offentliga verksamheterna är absolut inte personalen – det är det politiska systemet. Företagen leds av driftiga entreprenörer och välrenommerade styrelser medan offentlig verksamhet styrs av människor som i stort sett endast kvalificerat sig på politiska meriter.

Det innebär att de varit duktiga på att underordna sig och vara partikamraterna till behag.

Nytänkare göre sig sällan besvär i politiska sammanhang. Min förvåning var därför enorm när Reinfeldt & Co lyckades förändra Moderaternas rikspolitik till Nya Moderaterna. Något sådant kommer inte att ske på lokal nivå – åtminstone inte i Gävle!

Utgångspunkten för LOV är att det offentliga fortfarande ställer kraven och sköter tillsynen. Skillnaden är att om de privata alternativen inte lyckas så får de lämna sitt uppdrag. Så sker nästan aldrig med offentliga verksamheter. Bara någon enstaka gång har man lagt ner illa fungerande verksamhet och lagt ut på entreprenad i stället.

Tack och lov för LOV!

Torbjörn Edlund

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons