Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala så att sörlänningarna hör!

Annons

Fler röster höjas så att fördelarna blir uppenbara med en Svealandsregion, skriver Pälla Elfström, FP

I vårt norra grannlän, Västernorrland, går debattens vågor höga. Här är det annorlunda, och i Gästrikland nästan tyst. Saken gäller landets indelning i nya regioner. Två partier, Folkpartiet och Centerpartiet, har offentligt uttalat sin vilja att tillhöra den blivande Svealandsregionen. Det ställningstagandet är fullt begripligt. Alternativet att hänga på en mycket stor - eller mycket liten - Norrlandsregion är inte attraktivt. Det är däremot ett samarbete med i första hand Uppsala, men också med Dalarna, Västmanland, Örebro och Sörmland. Det skulle bli en stark och slagkraftig region som väl kan hävda sina intressen såväl nationellt som internationellt.

Bakom förslaget om bildandet av större regioner ligger Ansvarskommitténs analys av hur landet bäst kan utvecklas, för nu rätt många år sedan. Regionerna får bland annat ett stort inflytande över regionala satsningar för att skapa tillväxt, men behövs samtidigt för att klara framtida behov av hälso- och sjukvård. Beslut som rör sysselsättning och infrastruktur blir dessutom fattade av en demokratiskt vald församling. Det blir alltså möjligt att ställa folkligt valda politiker till svars för beslut som tas i regionerna.

En region med länen söderut bygger för övrigt vidare på det samarbete som redan finns inom sjukvården, där landstinget Gävleborg har tillgång till specialister i Uppsala och Örebro för att tillgodose behoven hos patienter i länet.

I en Svealandsregion växer arbetsmarknaden för länets invånare och pendlingen ökar. Redan idag reser ett stort antal människor mellan städerna Gävle och Uppsala för att arbeta eller studera. I regionen blir det enklare att knyta ihop kommunikationerna så att det blir lättare att pendla. Länsgränser bildar inga spärrar längre. Fördelen för Gävleborg är att närheten till starka tillväxtområden i Stockholm och Mälardalen ökar med bättre pendlingsmöjligheter.

Självstyrande regioner ger större möjligheter att påverka utveckling och tillväxt och minskar Statens inblandning. Det innebär bland annat att medborgarnas eget engagemang och ansvar växer. Så varför tar inte fler klar ställning i regionfrågan? Kanske anses det så självklart att Gävleborg hör till en blivande Svealandsregion att debattglöden falnat. Självklart är det dock inte och därför behövs fler röster höjas så att fördelarna blir uppenbara, både för invånarna i vårt län och i de tilltänkta regionkamraterna.

Pälla Elfström

Landstingsledamot, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons