Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tala väl om Gävles skolor

Det nya avtalet ger Gävles lärare möjlighet att få 10 000 mer per månad, skriver Inger KällgrenSawela, M

Annons

Vi har nu ett nytt avtal för Sveriges kommunanställda lärare. Avtalet är det som ger mest på hela arbetsmarknaden och ger möjlighet för många lärare att få 10 000 kronor mer per månad efter avtalsperiodens slut.

I bland har tonläget under avtalsrörelsen varit högt. Nu hoppas vi att alla kan blicka framåt. Nu är det av största vikt att vi alla arbetar för att vårda avtalet och arbetar med frågan om lärarnas lönebildning och elevernas måluppfyllelse.

1. Skapa bättre karriärmöjligheter. Flera kommuner har inrättat tjänster så att särskilt skickliga lärare kan göra karriär. Regeringens satsning på lärares karriärtjänster bidrar också till att öka karriärmöjligheterna. Gävle måste inrätta dessa tjänster.

2. Ge skickliga lärare bra lön. Nyckeln är individuell lönesättning på lokal nivå, precis som andra yrkesgrupper. Det krävs mod och starkt ledarskap för att det ska ske i praktiken.

3. Stärk ledarskapet. Väl fungerande skolor har tydliga mål, engagerad skolledning och medarbetare med gemensamma visioner. Vi måste utveckla ledarskapet i Gävle.

4. Öka statusen med bättre resultat. Både staten och kommunerna kan satsa mer på forskning om framgångsrik undervisning. Öppna jämförelser sporrar kommuner och skolor att försöka bli ännu bättre. Vi måste politiskt följa detta.

5. Ersätt ensamarbete med teamwork. Forskningen menar att fler lärare borde jobba tillsammans med undervisningen. Det kan ske inom dagens ferieanställning eller genom att övergå till semesteranställning, vilket skett i över 40 kommuner.

6. Utveckla lärarutbildningen. Platserna på lärarutbildningen måste anpassas efter behoven och studenter uppmanas att söka sig till de inriktningar där efterfrågan är störst.

7. Tala väl om skolan! Majoriteten av eleverna når grundskolans mål och nio av tio elever är nöjda med sin skola. Många skolor förbättrar sina resultat. Vi ska inte sopa problem under mattan, men vi ska också framhålla det som är positivt.

Gävle ska vara en framgångsrik skolkommun, med hög kvalitet och hög måluppfyllelse. Lärarna är de viktigaste för att klara detta.

Inger KällgrenSawela

Oppositionsråd, M

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons